2024. március 29. - Auguszta

Italos kartont a papír közé!

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés június 12-ére fővárosi akciót szervezett 12 kerületben. Az akció keretében arra tanították a lakosokat, hogy az italos karton hulladékot a papír közé lehet dobni a gyűjtőszigeten.
2008. június 13. péntek 13:03 - Hírextra
Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés szervezésében a mai rendezvény összesen Budapest 12 kerületében 50 gyűjtőszigetén zajlik. A kijelölt gyűjtőszigeteken délelőtt 10-től este 6 óráig várták a szervezők a lakosokat, hogy ott a szelektíven gyűjtött italos kartonokért cserébe ajándékot adjanak. Minden érdeklődő, aki elhozta az italos karton hulladékát a gyűjtőszigetre, jelképes ajándékban részesült: hűtőmágnest vagy italos kartonból készült vonalzót kapott.

Mindössze 3db italos karton kerül újrahasznosításra háztartásonként

Ma Magyarországon évente lakosonként kb. 80-110 db italos karton hulladék doboz keletkezik, az italos kartonok visszagyűjtési aránya csupán 8%, Budapesten pedig csupán 3%, vagyis 100 italos kartonból mindössze hármat hasznosítanak újra. Az európai átlag jóval meghaladja a hazait - Németországban 65, Csehországban pedig 18 darabot gyűjtenek vissza és hasznosítanak újra. Az italos kartondoboz gyűjtés terén különösen Budapest van lemaradva, ahol ellentétben az országos 8 százalékos visszagyűjtés és újrahasznosítási aránnyal, e csomagolóanyag típusnak mindössze 3 százaléka kerül vissza az anyagok körforgásába. A szervezők remélik, hogy a kampány segít ennek a 3% - nak a növelésében.

"Ma Magyarországon sajnos nagyon kevesen gyűjtik szelektíven az italos kartondobozokat, ennek egyik fő oka az, hogy a lakosság nem tudja, hogy ez a csomagolási hulladék is újrahasznosítható, és kevéssé tájékozott arról, hogy hová is kell dobni a gyűjtőszigeten, ezt segíti a kék (papírgyűjtő) konténereken az italos karton matrica " - mondta Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

Budapesten a papírgyűjtő konténerbe bedobott italos kartondobozok a Fe-Group Invest Zrt. Jászberényi úti telepére kerülnek, majd itt bálázzák őket. Az osztrák határtól 70 kilométerre található Mayr-Melnhof papírgyár Frohnleiteni üzemében történik az újrapapír gyártás belőlük, mivel az italos kartondobozok anyagának 75 százaléka papír.

Lakossági aktivitás

A mai rendezvényen 16 óráig közel 2200 ember, gyűjtőszigetenként/helyszínenként átlagosan 50-60 ember vett részt. Az eddigi adatok szerint a XIX. kerület volt a legaktívabb. Ebben a kerületben összesen 390 lakos jött el, és 450 ajándékot osztottak ki a rendezvény lebonyolítói
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását