2024. április 26. - Ervin

Edzés pályán kívül is

A Black Stars Juniors számára nem a bármi áron való győzelem a fontos – ami együtt jár káromkodással és az éppen gyengébb kigúnyolódásával, – hanem az együttműködés, egymásra figyelés, és az ebből adódó barátságok.
2008. június 13. péntek 16:21 - Hírextra
Farkas Gábor, a Black Stars Juniors 31 éves edzőjének célja, ahogy ő fogalmaz, "jó embereket nevelni, nem pusztán jó focistákat".
Hogy ezt komolyan is gondolja, az tükröződik programjának kettős természetében – fociedzés hetente kétszer, szombati foglalkozás havonta kétszer.

A fiúk – akik körülbelül húszan vannak – Forró Csoki Klubnak nevezték el a szombati foglalkozást, amelynek során a futballról beszélgetnek. De ez még nem minden.

"Az edzéseket értékeljük" – meséli az edző ezekről az alkalmakról. "Megnézzük, mi teszi lehetővé, hogy még egységesebben játsszunk, vagy mi történne, ha kevésbé figyelnénk egymásra. A magatartással kapcsolatos témákról is beszélgetünk, például a játék közbeni magaviseletről, az egyén magával és másokkal szembeni felelősségéről "

Farkas edző az Egység a Különféleségben Alapítvány, bahá’í szellemiségű nonprofit szervezettől kap anyagi támogatást a programhoz.
Az alapítvány projektvezetője, Switzer Furugh elmondta, hogy a fociprogramban olyan hátrányos helyzetű családokból származó fiúk vesznek részt, akiknek egyébként nem telne efféle sporttevékenységre. A program, mint mondta, a résztvevők számára ingyenes, és nem csak magas színvonalú oktatást kínál, hanem segít megóvni a fiatalokat olyan veszélyektől is, mint például a kábítószer vagy az alkohol.

Farkas edző, aki hat éven keresztül képesített ifjúsági futballedzőként dolgozott, elmondta, hogy korábban csak a győzelem volt fontos számára, bármi áron.
Később jelentkezett egy – bahá’iok által működtetett – erkölcsi nevelési programra. Innen származott a tavaly szeptemberben indított új fociklub ötlete.

Farkas elmondta, hogy motivációja részben saját hátteréből táplálkozik. "Nehéz gyermekkorom volt" – vallotta be. "Azért indítottam ezt a klubot, hogy segítsek ezeknek a fiúknak elkerülni az általam elkövetett egyes hibákat."

"A klub megalapításával nem az volt a célom, hogy megint futballedzőként tevékenykedjek." – meséli a most már bahá’í edző. "Abban akartam segíteni a fiúknak, hogy megtanulják tisztelni önmagukat és a körülöttük lévő embereket.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását