2024. április 25. - Márk

200 ezerért kelt el Kondor Béla rézkarca

Kondor Béla rézkarcai érték el a legmagasabb leütést csütörtökön este az Arte Galéria grafikai árverésén. A Cirkusz című 50 példányos rézkarc 11-es számú, szignált levonata 75 ezer forintról 200 ezer forintig szárnyalt.
2008. június 13. péntek 12:33 - Hírextra

A két Kassák Lajos lapot is sokan szerették volna hazavinni. Így az 1920-as Kompozíció III. 1960-ban készült, szignált linómetszete, Dévényi Iván műgyűjtő hagyatékából, 35 ezer forintról 160 ezer forintra emelkedett. Az 1961-es színes, szignált, szitanyomatú Kompozíciót (az eredeti linó 1920 körül készült) 55 ezer forintért vitték el.

Az 1987-re datált, tussal és aranyfestékkel készült nagyméretű Nádler István mű, a Keretbe feszítve, 46 ezer forintról indult és 150 ezer forintnál végzett.

Nem sokkal maradt el ettől az ártól Szennik György szénrajza, egy kislányportré, amikor 130 ezer forintért, kikiáltási áránál 100 ezer forinttal többért vevőre talált. Szennik Aba Novák Vilmos tanítványaként kezdte pályáját, majd Bécsben tanult. Oskar Kokoschka szabadiskoláját is látogatta és római ösztöndíjas is volt. 1944-ben hazatérve antibolsevista és háborúellenes plakátjaiért 7 évet töltött börtönben. A bravúrosan rajzoló mester ezután sem volt a rendszer kedveltje. Csak 1990-ben rehabilitálták. A tavaly elhunyt, különös sorsú festő grafikus hagyatékából több eredeti grafikát és egy rézkarcot is árvereztek.

Vaszary Jánostól a dekoratív Tavasz című színes litográfiát lehetett megvenni, könnyedén megadták érte kikiáltási árának dupláját, a 130 ezer forintot. Szalay Lajos Család című tusrajza 110 ezer forintért ment el. Scheiber Hugó szénrajzú férfiarcképe 90 ezer, Vértes Marcell Dauphnis és Cloé temperája 90 ezer, Szőnyi István szén és ceruzarajza, egy katonaportré 65 ezer forintot ért.
Jól vették a sokszorosított lapokat is, Helbing Ferenc színes litográfiája 90 ezer, Aba Novák Vilmos rézkarca 80 ezer, Derkovits Gyula fametszete a Dózsa sorozatból 75 ezer forintra emelkedett.
Tulajdonosa jótékonysági célra ajánlotta fel a napokban elhunyt Gerzson Pál négy kisméretű olajfestményét. Három közülük elérte a 100 ezer forintot, a negyedikért 65 ezer forintot adtak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását