2024. május 9. - Gergely

Veszélyben az oroszlánok

A környezetvédők csütörtökön megkongatták a vészharangot a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban élő oroszlánok felett, melyek néhány éven belül kihalhatnak, amennyiben nem tesznek valamit védelmük érdekében.
2008. június 12. csütörtök 16:11 - Hírextra
Környezetvédők szerint, a kenyai Amboseli Nemzeti Park oroszlánjai néhány éven belül kihalhatnak, amennyiben nem tesznek valamit védelmük érdekében. "A szituáció kritikus szinte ért" - mondja Terry Garcia a National Geographic Társaság alelnöke. "Ha nem teszünk valamit azonnal, nem lesz több oroszlán Kenya ezen részében, ami igazi tragédia lenne".

A becslések szerint kevesebb, mint száz oroszlán maradt a kenyai-tanzániai határon, a Kilimandzsáró lábánál elhelyezkedő régióban. Az oroszlánok az Amboseli park fő turistalátványosságai. A nagymacskák hanyatlásának fő okát a helyi maszaik jelentik, akik megmérgezik, és megtámadják az állatokat. A maszaik élete a marhatenyésztéstől függ.

A National Geographic bejelentette, 150 ezer dolláros segélyadományt juttat el a maszaikat támogató alap számára kompenzációként az oroszlánok által megölt háziállatokért az Amboseli környékén. Ezek a kompenzációs tervek más területeken beváltak.

2003. és 2007. között hatvanhárom oroszlánt öltek meg maszai területeken. Ezek közül az egyiken a kompenzálás életbe lépése óta csak négy oroszlán pusztult el az állat-ember konfliktus eredményeképpen. A szakemberek szerint 2006-ban ismét kiemelkedő volt az oroszlánok gyilkolásának arány, két évvel később, bár az arányok nem olyan vészesek, az öldöklés folytatódik és elég komoly ahhoz, hogy amennyiben most nem hoznak megfelelő intézkedéseket, a nagymacskák lokálisan kihalhatnak.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását