2024. április 29. - Péter

GPS madzag nélkül

Vezeték nélküli GPS-vevőegységek segítségével már egy közepes tudású mobiltelefon is navigációs eszközzé alakítható. Az idei hannoveri információtechnológiai vársár, a CeBIT egyik kiemelt területének tekintett műholdas navigáció és az erre a technológiára
2008. március 6. csütörtök 16:18 - Hírextra
GPS-es (globális helyzetmeghatározó-rendszer) navigációs eszközként ma már minden olyan hordozható kommunikációs eszköz használható, amely vevőegységgel nem, de Bluetooth vagy Wi-Fi-kapcsolattal rendelkezik, és internetes böngésző futtatására alkalmas.

Egy külső GPS segítségével, amely a vevőegységen kívül processzorral és áramforrással is rendelkezik, mobiltelefonok, PDA-k (digitális személyi titkár), laptopok, vagy akár az Apple iPhone és iPod touch médialejátszói is műholdas navigációs eszközzé alakíthatók.

Az amerikai Gomite cég megoldásában a külső egységben kapott helyett a navigációhoz elengedhetetlen térképszoftver is, amely így különböző eszközökkel párosítható. A hannoveri CeBIT-en bemutatott kísérleti darabon az iGo My way 8 térképszoftver egy iPhone és egy iPod touch médialejátszón futott.

A távol-keleti gyártók leleményességét mutatja a kutyák nyakörvére illeszthető GPS-nyomkövető, amellyel a gazdik séta után az egység által gyűjtött adatokból nézhetik meg, hogy kedvenceik merre kóboroltak. Az egyik kínai gyártó szerint ez a készülék a gyermekek szemmel tartására is „rendkívül hasznos” lehet.

Az autókba építhető navigációs eszközök képernyőjét egyre többen kívánják a médialejátszó funkción kívül hasznosabb célokra alkalmassá tenni: egy miniatűr videokamera csatlakoztatásával a GPS kijelzője például tolatókameraként is használható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását