2024. április 26. - Ervin

Kiállítás az Amerikai Klubban

Tökéletes építészet - Hudec Sanghajban címmel nagy kiállítás nyílik szombaton az egykori Amerikai Klubban Hudec László magyar építész születésének 115., halálának 50. évfordulóján, a Hudec-év keretében. Nevéhez több mint 100 sanghaji épület tervezése fűző
2008. június 12. csütörtök 07:50 - Hírextra
Az egykori Amerikai Klub - amelyet szintén Hudec tervezett 1925-ben, és amely 2005 óta üresen áll, korábban bíróság működött benne - 400 négyzetméteres báltermében állítják föl a kiállítást a sanghaji kormányzat támogatásával.

A magyar főkonzulátus azon dolgozik, hogy az épületet a jövőben kulturális célra használják, s a két ország műemlékvédelmi szakembereinek együttműködésével közösen újítsák föl - mondta el az MTI-nek Hajba Judit kulturális szakdiplomata.

Az érdeklődők tablókon, fotókon, eredeti tervrajzokon, maketteken követhetik nyomon Hudec sanghaji munkásságát. Emellett a Magyar Országos Levéltárból is láthatók lesznek iratok, amelyek Hudec László életét, s tiszteletbeli konzuli működését dokumentálják, valamint a leszármazottaktól való levelek és fotók gazdagítják az anyagot.

A szombat délelőtt 10 órakor kezdődő megnyitón bemutatnak egy dokumentumfilmet is Hudec László sanghaji épületeiről, amelyet az EU Hangja nevű kulturális alap készített.

Az emlékkiállítást a Sanghaji Magyar Főkonzulátus a Várostervezési Hivatallal, a Városi Építészeti Archívummal és a Tungcsi (Tongji) Egyetem Építészeti és Várostervezési Intézetével közösen szervezi. A tárlat megnyitójára várják Mezős Tamást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét és Jánossy Sámuel Ybl-díjas építészt, aki anyai ágon Hudec unokaöccse - tette hozzá Hajba Judit.
A megnyitóval egyidejűleg lát napvilágot a Városi Építészeti Archívum kínai-angol nyelvű kiadványa, amely Hudec László sanghaji épületeinek fotóit, tervrajzait tartalmazza.

A város legnagyobb példányszámú napilapja, a Shanghai Daily - amely a Hudec-év médiapartnere - Adósságtörlesztés Hudec László géniusza előtt címmel nagy írást jelentetett meg az építész ottani munkásságáról. A cikk szerint a városkép arculatát ma is meghatározó épületeket tervezett az art-deco stílusában a 20-as, 30-as években.

Hazaszeretete igen erős volt, a magyar zászló három színét - a pirosat, a fehéret és a zöldet - fölhasználta terveiben - jegyezte meg a lap, amely megszólaltatta két gyermekét, akik mindketten a 80-as éveikben járnak.

Alessa arra emlékezett, hogy apja mindig igen elfoglalt volt, ideges és feszült, nagyon fáradtan érkezett haza késő esténként. Martint mint kisfiút az ragadta meg, amikor apja kínai ügyfelei orosz testőrökkel jöttek hozzájuk, s a testőröknél hatalmas fegyverek voltak.

Hudec László kevés szabadidejében sétált, golfozott vagy zenét hallgatott. Szerette a bécsi keringőt és a magyar cigánymuzsikát - idézte a Hudec gyerekeket a sanghaji lap, amelynek írását ugyancsak szerdán megjelentette a China View című pekingi angol nyelvű újság.

A Hudec kiállítás június 29-ig tart nyitva és megtekintése ingyenes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását