2024. május 18. - Erik, Alexandra

Három napos gyémántlakodalom

Három napig tartó gyémántlakodalmat ül Mihály román exkirály és felesége, a Bourbon-Párma családból való Anna. A 60 évvel ezelőtti esküvőre emlékezve a házaspár a bukaresti Atheneum koncertteremben rendezett hangversenyen, majd díszvacsorán vett részt ked
2008. június 12. csütörtök 07:45 - Hírextra
A vendégek között volt Szófia spanyol királyné, II. Simeon bolgár exkirály, II. Konsztantin görög exkirály, továbbá Lorenz belga királyi herceg is.

Mihály király 1948. május 10-én Görögországban kötött házasságot Annával, alig néhány hónappal azután, hogy a kommunista hatalom arra kényszeritette, hogy lemondjon trónjáról.

Az ünnepség szerdán és csütörtökön a Bukaresttől 120 kilométerre lévő, a XIX. század végén épült Peles kastélyban folytatódik - éppen múlt csütörtökön tért oda vissza "véglegesen" a család.

Mihály király 1921-ben ebben a kastélyban született. A német várkastélyra emlékeztető palotát, a királyi család nyári lakát a kommunista rendszer elkobozta és 1953-ban múzeummá alakította át, amely az ország egyik fő turisztikai nevezetességévé vált. Tavaly a kastélyt az állam visszaszolgáltatta az exkirálynak, mindazonáltal Mihály vállalta, hogy az épületegyüttes továbbra is múzeum marad.

Mihály király a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia, aki két ízben is királyi tisztet töltött be: gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között. Az utóbbi időszakban fontos szerepet játszott az 1945. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal és az antifasiszta koalíció oldalára állt át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását