2024. április 25. - Márk

BKV a fényképeken

Utazz...Let's travel címmel a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) 40 évét bemutató fotókiállítás nyílt csütörtökön a fővárosi Mai Manó Házban; a tárlatra BKV-bérlettel ingyenes a belépés.
2008. június 12. csütörtök 18:54 - Hírextra
Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes megnyitó beszédében elmondta: a kiállítás apropóját az adta, hogy 1968-ban, negyven éve indult el a BKV, a legnagyobb személyi forgalmat lebonyolító integrált közösségi vállalat, amely a város szerkezetének, stílusának átalakulásával együtt fejlődött.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a kiállításon szereplő fotók sok emlékezetes eseményt megörökítettek, így egyebek mellett azt is, hogy hogyan épült a metró régen, de az új 4-es metró építéséről is láthatnak képeket az érdeklődők.

Hagyó Miklós tájékoztatása szerint a következő években számos európai uniós beruházás valósulhat meg a BKV-nál, 2010-ig például világszínvonalú utas-tájékoztató rendszert hoznak létre.
A csaknem negyven fotót felvonultató tárlat bemutatja a BKV múltját és jelenét: a színes és fekete-fehér fényképeken szinte az összes budapesti tömegközlekedési eszköz feltűnik, a metró, a HÉV, a villamos, az éjszakai járat a maga "szépségében", egy ottfelejtett karácsonyfával, buszok, földalatti, hajó, s - nyaktól lefelé - a stabil lábtartásban álló jegyellenőr, mint a BKV elengedhetetlen "kelléke".

A július 13-ig nyitva tartó kiállítás látogatói "visszautazhatnak" 1970-be, a Deák téri metró megnyitására, és ízelítőt kaphatnak a Duna medre alatti 1968-as metróépítésből, a Vörösvári úti vágányfelújítási munkálatokból, vagy metróalagútban végzett karbantartásokból.

A képek bemutatják a jegyellenőrök munkáját, egy 1976-os utas-tájékoztató berendezést, de megjelennek a fotókon a perui utcazenészek, a buszmegállóban várakozó utasok és a metrókocsiban ülők fásult arcai csakúgy mint a metróalagút fényei és összefonódó sínjei.
Az érdeklődő felidézheti a 2008-as BKV sztrájkot Stiller Ákos fotói segítségével, de ízelítőt kaphat a 4-es metró munkálataiból is Teknős Miklós és Vanik Zoltán jóvoltából, s érdekes lehetőség nyílik a metró összehasonlítására az 1970-es, 1981-es, 2003-as képeken keresztül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását