2024. április 25. - Márk

EKF: könnyűzene rogyásig

A Pécsi Egyetemi Napok áprilisi sorozata nyitja az Európa Kulturális Fővárosa program könnyűzenei eseményeit Pécsett, de lesz az év során reggae fesztivál, roma zenei sorozat, tehetségkutató program, rockmaraton, dzsessz- és világzenei találkozó, és az EKF keretében rendezik meg idén a Fishing on Orfű fesztivált, valamint az EFOTT-ot is.
2010. január 17. vasárnap 13:23 - HírExtra
A Pécsi Egyetemi Napok rendezvénye, amely több mint egy évtizede a város legnagyobb ifjúsági fesztiválja, idén nemzetközivé válik. A Bőrgyár területén négy zenei színpadon, valamint két másik zenei és kulturális színtéren folynak majd a programok április 21-től 24-ig. A fellépők között lesz az Egyesült Államokból érkező The Toasters és a Tito and Tarantula, az Eric Sumo Band, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Kiscsillag, a Zuboly és sokan mások.

Áprilisban indul egy roma zenei sorozat is, amelynek keretében tavsztól őszig számos koncertre várják a közönséget: játszik Pécsett a Váradi Roma Café, ifjú Szakcsi Lakatos Béla, pódiumra lép a Khamoro táncegyüttes, a Rajkó Zenekar és a Phralipe együttes is.
Májusban ötödik alkalommal szervezik meg a nemzetközi reggae fesztivált, amely a város és vonzáskörzetének legjelentősebb zenei megmozdulása ebben a speciális műfajban. A háromnapos eseményen fellép a White Vibration, a Ladánybene 27 és a Zagastic, de kerekasztal-beszélgetéseket is rendeznek a reggae stílusról.

Már a nyarat köszönti a harmadik alkalommal megrendezendő Fishing on Orfű Alterfeszt a Pécshez közeli tó partján június közepén. Három nagyszínpadon és több kisszínpadon mintegy 80 zenekar játszik, köztük a Budapest Bár, a Quimby, a Kiscsillag, a Kispál és a Borz, a Kistehén és a Mardi Gras.

A fiatal közönség érdeklődésére számít a június 16-án induló Privatelektro Open Air Headphone Fesztivált szervező Lenau egyesület. A Kultúrkertben mini adóvevőként szolgáló fülhallgatók segítségével különböző zenekarok, zeni irányzatok dallamait hallgathatják "csendben" az érdeklődők. A fesztiválon fellépő huszonöt művész e különös médiaművészeti ág legfrissebb közép-európai trendjeiből ad ízelítőt, nemcsak Pécsett, hanem hasonló fesztiválokon Európa másik két idei kulturális fővárosában, Isztambulban és a Ruhr-vidéken is.

Június utolsó hétvégéjén rendezik meg az EKF felvezető eseményeként még 2007-ben elindított Folk&Roll könnyűzenei tehetségkutató és fejlesztő programsorozat idei fesztiválját, amelyen feltörekvő együttesek léphetnek pódiumra. A tehetségkutatás azonban novemberben is folytatódik: a Local Heroes Yourope elnevezésű projekt keretében az év zenei Európa-bajnokát keresik majd, az elő- és középdöntőknek a másik két kulturális főváros, Essen és Isztambul ad helyet.

A malomvölgyi arborétumban rendezik meg a tizedik rockmaratont, amelyre 150 zenekart várnak. A nyár közepén, júliusban a 2010-es EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója is délre, Pécsre és Orfűre költözik.

Határokon átnyúló sorozatokat is szerveznek a kulturális évre. A Pécs-Ruhr-vidék-Isztambul Zenekaraván a három kulturális főváros közös világzenei projektje, amely június-júliusban mindhárom város, illetve régió zenei hagyományait összegzi. Az Eszék-Újvidék-Pécs Jazz Híd a dél- és a nyugat-európai, valamint az amerikai dzsessz szcéna legkiválóbb friss projektjeiből válogat. Szintén inspiráló és kapcsolatteremtő vállalkozás a Kelet-Nyugati Átjáró című balkáni világzenei fesztivál és találkozó, amelyen Lajkó Félix, a Fanfare Shavale, Ferus Mustafov, Boris Kovac és más neves muzsikusok lépnek föl.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását