2024. április 27. - Zita

Berlinbe megy a Gömböc

A szenzációs magyar matematikai felfedezés, a "Gömböc" szombaton, a tudományok hosszú éjszakáján, az Art,n,Science nevű program keretében bemutatkozik a berlini Collegium Hungaricumban a két feltalálóval együtt.
2008. június 12. csütörtök 21:54 - Hírextra
Can Togay János, az intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy nagy várakozás előzi meg a "Gömböc" bemutatkozását. Domokos Gábor akadémikus, egyetemi tanár és társa, Várkonyi Péter együtt alkotta meg tíz év munkájával a csiszolt követ, illetve a teknőcök páncélfelületét idéző térformát. Az esti, vetítettképes előadásuk előtt és után beszélgetnek az érdeklődőkkel a magyar matematikai felfedezésről.

A "Gömböc" közben egy vitrinben lesz látható, ez az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz két egyensúlyi pontja van. Ez egyben magyarázatot ad arra is, hogyan képes a teknősbéka szorongatott helyzetekből ismét talpra állni.

Ezenkívül még agyhullámokkal irányított robottáncos, Beöthy Balázs, Nagy Ágoston és Balikó Emese hang- és fényinstallációi, Bérczi Zsófia élőképszínháza, Bence Samu videoalkotásai és ifj. Kurtág György kísérleti zenéje szórakoztatja a közönséget.

Berlinben és Potsdamban 66 intézmény több mint 1800 eseményt kínál az érdeklődőknek szombaton délután öt órától hajnali két óráig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását