2024. március 29. - Auguszta

Érezhető amputált végtagok

Ismét érezhetőek, mi több érzékelnek - tapintanak, hidegről, melegről tudatnak - a levágott felső végtagok, ha az amputált testrész elvágott idegvégződéseit a mellkas falán egy bizonyos idegcsomóhoz kapcsolják vissza - közölték a héten amerikai kutatók.
2007. november 27. kedd 12:37 - Hírextra

A kísérletet két, karjukat baleset következtében elveszített betegen végezték el a chicagói Rehabilitációs Intézetben, és az eredményt az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratának (PNAS) internetes változatában ismertették.

A normális mozgató rendszer - amely az agy mozgató kérgéből a gerincvelőbe ér és a csigolyák között lép ki a periferikus idegrendszert alkotva - az amputálás után is megmarad. Az agyi mozgatórendszer irányítása alatt a mellkasi izmok összehúzódnak és mioelektrikus jeleket küldenek a bőrnek - fejtette ki Todd Kuiken, a Rehabilitációs Intézet amputációs osztályának vezetője.

A kutatók azokat az érző idegeket reaktiválták, amelyekkel a kar az amputáció előtt az agyba eljuttatta az érzeteket. A műtét után több hónappal a két páciens újból "érezte" a karját, a hideget és a meleget, és a tapintás is visszatért a művégtag szenzorain, illetve a beteg mellkasán elhelyezett receptorokon keresztül.

A kutatók szerint a rendszert az alsó végtagokra is lehetne alkalmazni.

"Kutatásaink arra irányulnak, hogy egy amputáción átesett beteg egy napon ugyanúgy érezze a művégtagját, mintha a saját testrésze lenne" - mondták.

Az egyik beteg, egy 54 éves férfi esetében, aki mindkét karját elvesztette, négy érző ideget a műtét után kilenc hónappal csatoltak vissza. Öt hónappal ezután a férfi érezte az elveszett karját, amikor a mellkas bizonyos pontjait megérintették.

A másik páciens, egy 24 éves nő esetében a beavatkozást a balesete után 15 hónappal hajtották végr. Ő az érző idegek visszacsatolása után négy hónappal érezte a kezét és a csuklóját.

A kutatók ugyanakkor rámutattak, hogy az eljárással a műtét előtti valamennyi érzékelést nem lehet helyreállítani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását