2024. április 27. - Zita

Százévesen tangózni készül

Kereken százéves lesz egy pestszentimrei asszony június 23-án. Ötvenhét közvetlen leszármazottját - gyermekét, unokáit, déd- és ükunokáit - várják a jubileumi ünnepségre, ahol Ilonka néni egy-egy tangót is szeretne eltáncolni majd a nagyobbakkal.
2008. június 11. szerda 10:26 - Hírextra
Milyen lehet egy százéves asszony?

Elsősorban csodálni való, de a többit rendszerint csak elképzeljük, hiszen ritkán találkozhatunk olyanokkal, akik megérték ezt a kort. Ezer ráncú, hajlott hátú, remegő kezű idős hölgyre gondolhatunk, aki valószínűleg sokdioptriás szemüveget visel és csak hallókészülékkel érti,amit mondunk neki. Ráadásul a gondolkodása is bizonyára lelassult már.

Veiczi Zoltánnéra -a továbbiakban Ilonka nénire - mindebből csak az életkor igaz. A pestszentimrei Deák Ferenc utcában lakó, hamarosan kereken százesztendős hölgy nyugodtan letagadhatna a korából legalább húsz évet. Az arca viszonylag sima, szemüveg nélkül olvas, a memóriájával sincs gond. Nemcsak arra emlékszik, ami 80-90 évvel ezelőtt történt, hanem arra is, ami csak néhány napja esett meg vele és környezetében. Csupán a hallása nem a régi, talán azért, hogy mégse legyen minden tökéletes.

Nem tennék fel a sztereotip kérdést - mi a hosszú élet titka -, de nincs is szükség rá, mert Ilonka néni mondja magától a titok megfejtését:

- Egészségesen éltem mindig. Mai napig naponta kétszer, reggel és este tornázom, hogy a tagjaim ne ernyedjenek el. Ennek köszönhetem, hogy jól bírom a sétát, szerencsére az agyam, is friss, rendszeresen rejtvényt fejtek, sokat olvasok, szeretek tévét nézni.

- Milyen műsorok érdeklik?

- Minden futballmeccset megnézek, így a most folyó Európa-bajnokságot is. Lánykorom óta a Vasasnak szurkolok. Úgy tervezem, hogy a születésnapi bulimra meghívom Illovszky Rudolfot, a piros-kékek régi játékosát, majd edzőjét, aki volt szövetségi kapitány is.

- Mikor lesz a buli?

- Június 23-án, a kerületi Művelődési Házban. Erre az eseményre összejön az egész családom.

Ilonka néninek meglehetősen népes családja van. A "népszámlálásban" Irma lánya segíti ki.

- Édesanyám tizenhárom gyermeket hozott a világra. Sajnos már csak öten élünk, három lány és két fiú. Tizennyolc unoka, huszonnyolc déd- és hat ükunoka tartozik még a családunkhoz.

Meg kellett kérdeznünk Ilonka nénitől:

- Mindegyik unokáját megismeri?

- A szülők időnként elhozzák hozzám őket látogatóba. De hazudnék, ha azt állítanám, hogy fel tudom sorolni mindnyájuknak a nevét. Ez már nem tudtam betáplálni a komputerembe - mutat a homlokára.- Még Belgiumban is élnek dédunokáim.

- Van köztük, aki különösen kedves a szívének?

- Mind azok. De ha lenne egy, azt se mondanám meg.

- Hosszú élete során mire emlékezik vissza a legszívesebben?

- Nagy boldogság volt számomra, amikor megszületett az első ükunokám.

- Százévesen még lehetnek az embernek tervei?

- A lakásban szeretnék néhány dolgot átrendezni.

- Ha egyet kívánhatna?

- Tavalyelőtt az egyik unokám esküvőjén még táncoltam. A születésnapi bulimon is szeretnék minden családtagommal egy tangót eljárni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását