2024. május 2. - Zsigmond

Megalakult a cigány önkormányzat

Alakuló ülését tartotta szerdán a megyeszékhelyen a Veszprém Megyei Cigányok Kisebbségi Önkormányzata; a június 1-jén lezajlott időközi választás alapján a kilenctagú testületben öt képviselője van a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetség
2008. június 11. szerda 21:28 - Hírextra
A veszprémi megyeházán tartott alakuló ülésen a pápai ifj. Kozák Jánost, a MCFÉSZ országos alelnökét választották meg a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének, helyettese pedig az ugyancsak pápai Holdosiné Bánhegyi Ildikó lett. Az alakuló ülésen megválasztották a pénzügyi bizottság elnökét és négy tagját is.

Ifj. Kozák János, az ismét megválasztott elnök hangsúlyozta: csak összefogással nyílhat lehetőség a cigányság felemelkedésére, s szerinte különösen a szociális és oktatási területen szükséges az együttműködés, s a jó programok kidolgozása. Az elnök összefogást ajánlott a Lungo Drom képviselőinek, s közölte, hogy együttműködési megállapodást kötnek a megye 36 kisebbségi önkormányzatával.

Babai János, a Lungo Drom megyei szervezetének elnöke az ülésen hangsúlyozta: a cél érdekében "konstruktívak és együttműködők" lesznek, de egyéni érdekeket nem fognak támogatni. Mint mondta: három szavazattal maradtak csak alul az időközi választáson, ami azt jelzi: komoly támogatottságuk van nekik is, s számolni kell velük.

Az újjáalakult kisebbségi megyei testület szavazott a 2008. évi költségvetése módosításáról is; a feladatalapú állami támogatás 867 ezer forintról 1 millió 29 ezer forintra nőtt.

Ifj. Kozák János az MTI-nek elmondta: azért kellett a megyében időközi választást tartani, mert a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat - a Lungo Drom egyik képviselőjének javaslatára - február elején feloszlatta magát. A testület akkor 5-4 arányban döntött a feloszlatása mellett. Emlékeztetett arra, hogy az időközi választást - amelyet a feloszlatást követő négy hónapon belül kell kiírni -, június 1-jén tartották meg; ezen a voksoláson a 36 települési kisebbségi önkormányzat 170 cigány képviselője közül 162 adta le a szavazatát.

A Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségére 82-en, a Lungo Dromra 79-en szavaztak, egy voks érvénytelen volt. Ifj. Kozák János szerint a Lungo Drom által kezdeményezett "választási hercehurca" csak kidobott pénz volt, ám szerinte ismét bebizonyosodott, hogy az MCFÉSZ-nek van a nagyobb támogatottsága a megyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását