2024. április 24. - György

A hajléktalanok orvosi ellátásáról

A regionális egészségbiztosítási pénztáraknak főigazgatói körlevélben rendelik el, hogy a jogszabály-módosításig is egészségügyi szolgáltatásra jogosultként kell feltüntetni azt a hajléktalant, aki "a hajléktalanság tényét a településszintű lakcímbejelent
2009. január 12. hétfő 18:10 - Hírextra
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója az ombudsman jelentése nyomán változtat az eddigi gyakorlaton és a csak településnevet feltüntető lakcímkártyát is elfogadja a hajléktalanstátusz igazolására. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalan kétséget kizáróan jogosulttá válik az egészségügyi ellátásra - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint Szabó Máté ombudsman tudomására jutott: ha a hajléktalan orvoshoz fordul, vagy gyógyszert váltana ki, jó esetben csak figyelmeztetik, hogy rendezetlen az egészségbiztosítási jogviszonya - rosszabb esetben megtörténhet, hogy nem kap kezelést. Mint olvasható, ennek oka a jogszabályi háttér rendezetlensége, mivel a nyilvántartásba az arra kötelezett foglalkoztatónak, vagy más szervnek kellene őt bejelentenie.

Csakhogy - írják - a törvény nem határozza meg, kinek kellene bejelentenie a hajléktalanokat, így ilyen jogcímen senki sem szerepel az ellátásra jogosultak nyilvántartásában.

A biztos felszólította a kormányt a jogszabályi háttér rendezésére, az OEP főigazgatójánál pedig kezdeményezte, hogy addig is fogadják el igazolásként a csak a településnevet feltüntető lakcímkártyát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását