2024. május 9. - Gergely

Százéves a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium

Emléktábla-avatással, iskolatörténeti kiállítással, könyvbemutatókkal emlékeznek meg a Kazinczy Ferenc Gimnázium alapításának századik évfordulójáról pénteken és szombaton Győrött - mondta Németh Tibor igazgató az MTI-nek.
2008. szeptember 25. csütörtök 08:14 - Hírextra
Az események nyitányaként felavatják a jubileumi emléktáblát az intézmény bejáratánál. Lebó Ferenc szobrászművész bronz alkotása az iskola névadójának portréját ábrázolja. Ezt követően megnyitják Alexay Zoltán természetfotós művész tárlatát. Az alkotó megannyi szállal kötődik az intézményhez: évtizedeken át oktatta a természet szeretetére a kazinczys diákokat.

Az iskolatörténeti kiállítás áttekintést ad a patinás oktatási intézmény elmúlt évszázadának történéseiről. Az Apponyi Albert egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter által alapított iskola a korabeli győri polgárságnak a nőnevelésre, a női emancipációra irányuló törekvéseit volt hivatva beteljesíteni - avatott be a kezdetekbe az igazgató.

Az intézmény 1917-től leánygimnáziumként működött, s gróf Apponyi Albert halála után, 1933-ben nevezték el az alapítóról. Kazinczy Ferenc nevét 1950 óta viseli az intézmény: ezt a tantestület javasolta, s a korabeli döntéshozók nem bírálták fölül a kezdeményezést. Így csaknem hat évtizede az ország egyetlen Kazinczyról elnevezett gimnáziuma a győri - mondta Németh Tibor.

A jubileum alkalmából készült évkönyv, sőt egy másik érdekes kiadvány is: a Tablók könyve, amelyben 1920-tól szerepelnek a végzős osztályok fotói.

A jubileumi díszünnepségre szombaton a győri Egyetemi Csarnokban kerül sor. A köszöntők és ünnepi megszólalások után száz év életképeit mutatják be a diákok. Erre az alkalomra az iskola megvarratta azokat az egyenruhákat, amelyeket kötelezően viseltek egy évszázadon át az iskola diákjai.

A statisztikák szerint több mint tízezren szerezték meg érettségi bizonyítványukat a nagy hírű intézményban. Jelenleg 900 diákat oktatnak a patinás falak között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását