2024. május 2. - Zsigmond

Igazoltatták Budai Gyulát sajtótájékoztatója után

Rendőrök igazoltatták szerdai fővárosi sajtótájékoztatója után Budai Gyulát. A Magosz szövetségi igazgatója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a cég vezérigazgató-helyettese Budai információi szerint 200
2008. június 11. szerda 14:04 - Hírextra
A sajtótájékoztató közben rendőrök jelentek meg a helyszínen, elmondásuk szerint egy be nem jelentett demonstrációra vonatkozó bejelentés nyomán.
A sajtótájékoztatót követően a rendőrök igazoltatták Budai Gyulát, és felírták az adatait. A Magosz szövetségi igazgatója, aki többször is megkérdezte a rendőröktől, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-ből jött-e a bejelentés, közölte velük, hogy panaszt tesz az intézkedés miatt. Ezt követően a rendőrök bementek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épületébe.
Budai Gyula a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a birtokukba került az a kétnyelvű - magyar és német - szerződéstervezet, amelynek jogosultja az azóta már elhunyt osztrák Hubert Kovarovsky, kötelezettje pedig Benedek Fülöp.

Az irat Budai Gyula szerint "minden kétséget kizáróan bizonyítja," hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettese 2000. szeptember 18-án zsebszerződést kívánt kötni egy osztrák állampolgárral. Állítása szerint a zsebszerződés alapján több mint 16,5 hektárnyi területet akartak kivonni művelés alól, hogy ipari területté nyilváníttathassák.

Budai Gyula közölte, hogy három területről van szó, mindhárom Törökszentmiklós külterületén fekvő szántó, legelő és gyepterület.
Elmondta: a szerződés előfeltétele az volt, hogy Benedek Fülöp a szerződéskötés után ezeket megvásárolja, majd miután kivonták őket a művelés alól, eladja Hubert Kovarovskynak.
A Magosz szövetségi igazgatója elismerte, hogy a szerződéstervezetet nem írták alá, de véleménye szerint az abban leírtak "fedik a valóságot".

Erre példaként azt hozta fel, hogy az iratban szereplő ingatlanok tulajdonjogát Benedek Fülöp megszerezte, közülük kettőt egy üzlettársától vett meg.
"Ez a szerződés ékes bizonyítéka annak, hogy Benedek Fülöp már 2002-ben kísérletet tett arra, hogy mind a földtörvényt, mind az abban biztosított elővásárlási jogot kijátssza" - mondta Budai Gyula. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettesének távoznia kell a közéletből.

Benedek Fülöp, az agrártárca volt szakállamtitkára és további három ember ellen korábban hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomozást indított a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség. Várhomokiné Rabi Noémi, a Fejér Megyei Főügyészség főügyész-helyettes hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy az egy 202 hektáros pákozdi ingatlan művelésből való - nem a jogszabályoknak megfelelően történt - kivonása miatt indított eljárást iratismertetéssel zárták le.
Mint az MTI korábban ez utóbbi ügy kapcsán megírta, Benedek Fülöp májusban közleményben jelentette ki: lelkiismerete tiszta, jogsértést nem követett el, egy hatósági ügy körülményeiről hallgatták ki. A gyanúsítás ellen panasszal élt, de azt a megyei főügyészség elutasította. A döntés ellen a Legfőbb Ügyészséghez fordult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását