2024. április 27. - Zita

Bohózathoz hasonlította Herényi a tavaszi ülésszakot

A rendszerváltás óta ez volt a legkevésbé színvonalas ülésszak - mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerdán az MTI-nek, a parlament hétfőn véget ért tavaszi munkáját értékelve.
2008. június 11. szerda 19:30 - Hírextra
Olyan volt, mint egy bohózat, amelynek előadását a másik fél nem akarta megnézni - fogalmazott az ellenzéki politikus, utalva arra, hogy a fideszes képviselők rendszeresen kivonultak, mikor a kormányfő felszólalt az Országgyűlésben.

Herényi Károly azt mondta, a tavaszi ülésszak alatt egyetlen komolyabb reformtörvénybe - az egészségbiztosítási törvénybe - vágott bele a kormány, és ezt is kétszeri elfogadás után, a népszavazás hatására hatályon kívül helyezte a parlament. Ez már-már tragikomikus folyamat volt - tette hozzá.

Értékelése szerint egyetlen olyan jelentős lépés nem történt, ami a gazdaság szereplőinek helyzetét javította volna.

Az Országgyűlés elnökének szerdai kijelentésére, miszerint új történelmi helyzetet hozott a parlamentben a kisebbségi kormányzás, mert együttműködő politikai kultúra megteremtését teszi lehetővé, Herényi Károly azt mondta, az együttműködés feltételei nincsenek megteremtve, és ez leginkább a kormányoldal kritikája.

Az MDF frakcióvezetője kevés esélyt lát arra, hogy a politika színvonala úgy emelkedne, hogy a kisebbségi kormányzás ne csak a kormány érdekeit, hanem az országét is szolgálja. Miután a kormányoldali döntések sokasága már nem a racionalitás, hanem az emóciók, érzelmek talaján születik meg, nem lehet kiszámítani, meddig marad fenn a kisebbségi kormányzás - jelentette ki.
Herényi Károly úgy látja, két ember lepődött meg, amikor a kisebbségi kormányzás feltételei kialakultak: Gyurcsány Ferenc és Kóka János, az MSZP és az SZDSZ elnöke. Hozzátette: a kisebbségi kormányzás kialakulása nem egy tudatos cselekvéssorozat eredménye, ezt így hozta a sors, "láthatóan egyikük sem tud vele mit kezdeni".

Szerinte az SZDSZ retorikájában igyekszik ellenzéki lenni, ugyanakkor a liberális párt a parlament utolsó tavaszi ülésnapján minden a kormányzat által előterjesztett törvényt elfogadott.

Az MDF mindig az alkotmányos megoldásokhoz ragaszkodik, ezért szólította fel a miniszterelnököt, hogy kérjen bizalmi szavazást a személyéről - emlékeztetett Herényi Károly. Megjegyezte: ha az alkotmányos feltételek nem elégülnek ki, nincs más hátra, mint az előrehozott választás, de erre kevés esélyt lát.

Igen nagy csodának kell ahhoz történnie, hogy a politika szereplőinek konszenzuskéssége növekedjen - jelentette ki a frakcióvezető arra a kérdésre, lát-e esélyt arra, hogy a parlamentben egyezség szülessen az MDF Nemzeti Adószabadság Programjáról. Herényi Károly szerint a kormány láthatóan kerüli az olyan törvények benyújtását, ahol fennáll a veszélye annak, hogy azt nem fogadja el a parlament.

Arra a kérdésre, hogy az MDF a 2010-es választásokon együttműködik-e a Tisztelet Társaságával, Herényi Károly úgy válaszolt: döntés még nem született erről, de mivel 2006-ban eredményesen együttműködtek, nem látja akadályát, hogy ez 2010-ben is így legyen.

Az MDF 2006 februárjában kötött először választási megállapodást a Tisztelet Társaságával, a Schmuck Andor vezette, nyugdíjasokat tömörítő szervezettel. A 2006 áprilisi választásokon a párt országos listájának első 15 helyéből ötre a Tisztelet Társasága delegálhatott jelölteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását