2024. április 28. - Valéria

Földrengés miatt költözik a nemzeti park

A májusi szecsuani földrengés következtében legtöbb kárt szenvedett Vencsuan járásban található Volung (Wolong) Nemzeti Park központjának áttelepítése mellett döntöttek a kínai hatóságok. A természeti katasztrófa után eltűntnek nyilvánított kilencéves nő
2008. június 11. szerda 14:35 - Hírextra

"Biztonsági szempontok miatt a menedékeket, valamint a pandakutató és -tenyésztő központot is új helyen építjük fel" - mondta Li Tö-seng (Li Desheng) a rezervátum igazgatóhelyettese. Az új központ továbbra is a volungi nemzeti park területén maradna. A szakemberek szerint erre a célra a legalkalmasabb lenne a Szecsuan tartomány közigazgatási központjától, Csengtutól (Chengdu) északra található, párás klímájú helyvidéki terület, ahol a pandák kedvenc táplálékának tekintett bambuszfélék növekednek.

A Volung Nemzeti Park több mint 150 óriáspandának ad otthont, a május 12-i pusztító erejű földrengés a pandák menedékeit sem kímélte. Mind a 34 pandamenedék megsérült, 14 pedig teljesen megsemmisült. A rezervátum öt munkatársa veszett oda a természeti csapásban, két panda megsérült, egy pedig elpusztult.

A rezervátum területén található központban jelenleg 48 pandát tartan fogságban, a gondozók az élelemhiánytól tartva hat óriáspandát a természeti katasztrófa által kevésbé érintett Ja-an (Ya'an) menedékre szállítottak. További 8 óriáspandát a közelgő olimpia tiszteletére pedig a pekingi állatkertbe költöztettek át.

A földrengés egyetlen pandaáldozatát, a sokáig eltűntnek nyilvánított Mao Maót, a rezervátum munkatársai hétfőn találták meg az egyik összeomlott menedék romjai alatt. Az állat gondozói sokáig reménykedtek abban, hogy a többi elkóborolt pandához hasonlóan Mao Mao is majd épségben kerül elő.

A kilencéves nősténypandának összesen három bocsa született. Az árván maradt egy, illetve három év körüli pandák felneveléséről a központ munkatársai gondoskodnak - mondta Li Tö-seng.

A veszélyeztetett fajnak minősülő óriáspandák sorsát Kínában nemzeti kincsként, megkülönböztetett figyelemmel kísérik. A kilencéves panda halála azért is nagy veszteség, mert szaporodás szempontjából a legaktívabb korban volt.
Tavaly novemberi adatok szerint Kínában összesen 239 óriáspandát tartottak fogságban, ebből 128 egyed a volungi központban élt. Az állatok természetes élőhelyén, a közép-kínai Kanszu (Gansu), Szecsuán (Sichuan) és Sanhszi (Shanxi) tartományok határvidékén mintegy 1590 pandát tartanak nyilván.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását