2024. április 27. - Zita

Víz nélküli mosógép

Csaknem teljesen víztelen mosógépet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában, mindössze egyetlen pohárnyit használ el a masina mosási ciklusonként.
2008. június 10. kedd 12:07 - Hírextra
Energiafogyasztása is minimális, a hagyományos mosógépekének mindössze 2 százaléka; vízfogyasztása is ehhez hasonló a mostani mosógépekéhez képest.

A Leedsi Egyetemen kifejlesztett masina titka: mikrocsipekkel távolítja el a koszt, a foltokat a ruhákból, szövetekből. Mivel a ruhák szinte teljesen szárazon tisztulnak meg, nem kell szárítási programot használni a mosás után és persze nem kell energiát pazarolni tetemes mennyiségű víz melegítésére.

A jelenlegi mosógépek átlagosan 35 liter vizet használnak el minden kilogramm ruha kitisztításához. A brit háztartások átlagosan csaknem 21 liter vizet fogyasztanak naponta mosáshoz, teljes vízfogyasztásuk 13 százalékát.

A gép kifejlesztője, a Xeros Ltd. azt ígéri, hogy az új mosógépnemzedék nem lesz sokkal drágább a jelenleginél és már jövőre megjelenik az üzletekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását