2024. április 29. - Péter

Új foglalkoztatás az értelmi fogyatékosoknak

Az aktív korú értelmi fogyatékos és autista emberek foglalkoztatottsága mindössze 8-9 százalékos Magyarországon, ezen akar változtatni a Kézenfogva Alapítvány és öt civil szervezet az általuk kidolgozott Aktív műhely projekttel - közölte Pordán Ákos, az a
2008. június 10. kedd 13:21 - Hírextra
Magyarországon csaknem nyolcvanezer értelmi és halmozottan fogyatékos, autista ember él. Foglalkoztatottságuk meg sem közelíti az uniós, 25 százalékos szintet, pedig képességeik lehetővé tennék, hogy értékes munkát végezzenek - mondta a projektet bemutató konferencián Pordán Ákos.

A Kézenfogva Alapítvány és öt partnere kidolgozta az Aktív műhely foglalkoztatási modellt, amelynek célja, hogy elősegítsék az értelmi fogyatékos emberek nyílt munkaerőpiacon, esetleg védett környezetben történő foglalkoztatását. Pordán Ákos hozzátette: azért is érdemes fogyatékkal élő embereket foglalkoztatni, mert az állam különböző támogatásokkal segíti a munkáltatót.

A modell kidolgozását az Európai Unió szociális - EQUAL - projektje, valamint a magyar költségvetés támogatta, összesen 260 millió forinttal. A kezdeményezésben nyolcvan értelmi fogyatékos és autista fiatal vett részt. A program során felmérték azokat a piaci igényeket, amelyeket ezek az emberek ki tudnak elégíteni. A fiatalok ezután szakmai képzéseken vettek részt és munkába álltak. Közülük tízen a nyílt munkaerőpiacon tudtak elhelyezkedni. Ezzel párhuzamosan zajlott a foglalkoztatás-szervező szakemberek képzése is - tette hozzá a kurátor.

A 2005-ben indult projekt keretében a fiatalok Dunaharasztiban, Tatán, Pécsett, Mezőberényben és Miskolcon biogazdálkodást folytattak és az ebből származó alapanyagokat dolgozták fel, kézműves termékeket készítettek és bolti eladóként vagy a vendéglátásban dolgoztak.

A szervezők azt remélik, az új foglalkoztatási modellt sikerül bevezetniük a munkaerőpiacon. Ezt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium is támogatja - mondta a konferencián Forgó Györgyné szakállamtitkár. Hozzátette: a minisztérium legfontosabb feladatának a foglalkoztatás növelését tartja, e téren kiemelt figyelmet akarnak fordítani a fogyatékos emberekre, s számítanak a civil szervezetek segítségére is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását