2024. május 9. - Gergely

Olasz vereség és önkritika

Hatalmas a szomorúság, de nem hiányzik az önkritikus hang sem az olaszoknál, akiknek a reményei már a bemutatkozó csoportmeccsel elszállni látszanak, miután 3-0-ra kikaptak a hollandoktól hétfő este a 13. labdarúgó Európa-bajnokságon.
2008. június 10. kedd 11:43 - Hírextra
világbajnoki címvédő taljánok kudarca az Eb eddigi legnagyobb meglepetése, ráadásul történelminek is mondható a vereség súlyossága, tudniillik utoljára negyedszázada maradtak alul hasonlóképpen: 1983-ban, Európa-bajnoki selejtezőn kaptak ki 3-0-ra a svédektől Nápolyban. A szégyenteljes bemutatkozást persze még követheti jó folytatás, egyelőre azonban a friss sebek nyalogatása "van napirenden".

"Nagyon rosszul kezdtünk és még rosszabbul zártunk" - summázta lakonikusan a látottakat Roberto Donadoni, az itáliaiak szövetségi kapitánya, majd igyekezett magyarázatot is adni az elszenvedett KO-ra: "Hibákat követtünk el a védelem közepén, de ez nem varrható csak a két belső védőnk nyakába, ez mindannyiunk, az egész csapat hibája volt, magamat is beleértve."

A Reuters megjegyezte, hogy Donadoni a múlt héten hosszabbította meg két évvel - érvénybe azonban még nem lépett - szerződését, ezzel együtt is elveszítheti állását, ha a squadra azzurra nem jut be a legjobb négy közé. Márpedig az Eb-nyitány ez utóbbi eshetőséget hozta közel...
Olaszország már aligha hibázhat a románok és a franciák ellen, akik amúgy gól nélküli döntetlenre végeztek az egymás elleni mérkőzésen. A válogatottjukat máris temető talján szurkolók pesszimizmusukat azzal támasztják alá, hogy a korábbi Eb-ken - a csoportmérkőzéses szisztéma 1980-as bevezetése óta - az olasz együttes sosem kapott ki a nyitómeccsén. A mostani "ellenpéldához" a jól játszó és szélvészgyors kontrákat vezető hollandok mellett az itáliai nemzeti csapat erőteljes gyengélkedése is kellett.

"Ha majd elemezzük a mérkőzést, látni fogjuk, hogy ötből négyszer abból indultak a holland ellentámadások, hogy mi rosszul passzoltunk" - világított rá az egyik fő szakmai fogyatékosságukra az olaszok kapusa, Gianluigi Buffon.

"A pénteki, románok elleni összecsapásra ki kell találnunk valami különlegeset, különben az utolsó esélyünket is elveszítjük" - mondta a szezonban a Bayern Münchenben végig remeklő, a hollandok ellen azonban mit sem mutató center, Luca Toni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását