2024. május 10. - Ármin, Pálma

EB: Holnap meglehet az első kieső

Már komoly a tét a labdarúgó Eb A csoportjának szerda esti - 20:45-kor rajtoló - második összecsapásán Bázelben: a Svájc-Törökország mérkőzés vesztese valószínűleg kiesik, miután mindkét gárda kikapott az első fordulóban Csehország, illetve Portugália leg
2008. június 10. kedd 15:18 - Hírextra
Már pusztán ezért is éles csata várható a "kiesési rangadótól", amelynek külön pikantériáját az adja, hogy egyfelől a svájciak az idei Eb társrendezői, másfelől a török csapat - a Svájcban dolgozó nagyszámú vendégmunkás miatt is - majdhogynem ugyanakkora szurkolói támogatásra számíthat, mint a hazaiak. A publikum esetleges erőszakos megnyilvánulásait megelőzendő viszont jelentős számú biztonsági erőt vonultatnak fel a szervezők, merthogy a közelmúlt nem éppen a két ország közötti futballbarátságról szólt. Erőszakos cselekményeket is kiváltott ugyanis a 2005 novemberi válogatott meccs, amelyet a két gárda a vb-kvalifikáció keretében, a pótselejtezőn vívott Isztambulban, s amelyen hatalmas indulatokat kavarva összesítésben (a 2-0-ás hazai sikert követő 4-2-es vereségnek köszönhetően) a svájciak diadalmaskodtak, akik aztán saját bőrükön tapasztalhatták meg a siker árnyoldalait, amikor többüket megütötték a meccset követő tumultuózus jelenetek közepette, s például a vendégek egyik védőjét, Stephane Grichtinget - aki különben tagja a mostani keretnek is - kórházba kellett szállítani sérülésével.
"Természetesen nem könnyű elfelejteni, mi történt Isztambulban" - jelezte a sebek továbbélését a svájci középpályás Tranquillo Barnetta nyilatkozata is. "De megpróbálunk nem foglalkozni a múlttal. A helyzet csak annyiban hasonlít a 2005-öshöz, hogy mindkét válogatotton kizárólag a győzelem segíthet."

A svájciak esélyeit rontja, hogy legjobbjuk, a csapatkapitány Alex Frei a csehek elleni meccsen olyan súlyosan megsérült, hogy már nem játszhat az Eb-n.
A két nemzeti együttes futballpárharcának históriájában ez lesz a 15. összecsapás, s az összmérleg a törököknek kedvez, akik 7-szer nyertek, míg a svájciak - 3 döntetlen mellett - négy alkalommal vonulhattak le a pályáról győztesként.
A csoport, 2. forduló:

Svájc-Törökország, szerda 20:45 ó
 
Bázel, St. Jakob Park, v.: Lubos Michel (szlovák)
A várható kezdőcsapatok:

Svájc:

Diego Benaglio - Stephan Lichtsteiner, Patrick Müller, Philippe Senderos, Ludovic Magnin - Tranquillo Barnetta, Gokhan Inler, Gelson Fernandes, Valon Behrami - Marco Streller, Hakan Yakin

Törökország:
------------
Volkan Demirel - Hakan Balta, Servet Cetin, Emre Asik, Sabri Sarioglu - Kazim Kazim, Emre Belözoglu, Mehmet Aurélio, Hamit Altintop - Nihat Kahveci, Mevlüt Erdinc

A csoport állása:
-----------------
1. Portugália 1 1 0 0 2-0 3 pont
2. Csehország 1 1 0 0 1-0 3
3. Svájc 1 0 0 1 0-1 0
4. Törökország 1 0 0 1 0-2 0
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását