2024. május 8. - Mihály

Új bérletsorozat a Telekom szimfonikusaival

Új bérletsorozattal várja a közönséget a 2008/2009-es évadban a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar: négy estén Beethoven öt zongoraversenyét játssza Ránki Dezső az együttessel - közölte a zenekar keddi sajtótájékoztatóján Keller András zeneigazgató.
2008. június 10. kedd 15:15 - Hírextra
Keller András hangsúlyozta, hogy csak átmenetileg vállalta az ügyvezetőséget, miután Bolvári-Takács Gábor 8 év után nem kívánta meghosszabbítani szerződését.

A hegedűművész-zeneigazgató kiemelte, hogy a most véget ért évadban a zenekar szakmai elismertsége megerősödött. Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor, hogy ez az állami támogatásban idén sem mutatkozott meg, mindössze ötmillió forintot kaptak abból az 1,1 milliárd forintos keretből, amely az önkormányzati fenntartású, vagy közszolgálati szerződéssel dolgozó együttesek számára évente rendelkezésre áll.

Keller András Bolvári-Takács Gáborral együtt beszámolt arról, hogy előkészítettek egy középtávú megállapodást, amellyel a Magyar Telekom lehetőséget teremtene a kiegyensúlyozott működésre, és amit rövidesen aláírnak.

A következő évadban is tovább viszik a tavaly megújult műsorstruktúrát, bár a Bartók-bérletet átnevezik, és Romantikus sorozat címen fut tovább. Neves vendégek fogadták el a Magyar Telekom Szimfonikusok felkérését, a nyitóhangversenyen például Perényi Miklós szólaltatja meg Dvorak h-moll csellóversenyét. Gidon Kremer pedig egy számára hegedűre átírt kortárs darabot, Kancheli Styx című kompozícióját mutatja be.

Folytatódik a Fischer Annie-bérlet, amelyben neves zongoristák lépnek föl, Michel Dalberto, Oleg Maisenberg, és egy egyre nevesebb fiatal pianista, Fejérvári Zoltán, valamint mestere, Csalog Gábor.

A Bach-Bartók-sorozat műsora a szezonkezdetre készül el, akkor hirdetik meg a 2008-ban sikeres, Bach és kortárs művek párosításán alapuló szériát, amelyben az elmúlt évadban négy magyar ősbemutató hangzott el.

A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar szólaltatja meg 2009. január 12-én a Budapest Music Center által meghirdetett zeneszerzői verseny döntőjében a díjazott műveket. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon pedig azt a műsort ismétlik meg, amely 80 évvel ezelőtt hangzott el, és amelyen Bartók II. hegedűversenyét Székely Zoltán bemutatta.

Változás még, hogy Takács-Nagy Gábort, a világhírű Takács-Nagy Vonósnégyes alapítóját nevezte ki a sajtótájékoztató napján Keller András első vendégkarmesternek. Az MTI kérdésére, hogy ez befolyásolja-e Takács-Nagynak a MÁV Szimfonikusoknál végzett kamarazenei képzését, Keller András azt válaszolta, hogy az olyan nagyságrendű, külföldön híressé vált muzsikusoknak, mint például Takács-Nagy Gábor, egyre nagyobb szerepet kell játszani a magyar zeneéletben. Ez szerinte közös ügy és nem rivalizálás dolga.

A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar 2009 februárjában németországi turnéra utazik és a tulajdonos anyacég számára is fontos helyszíneken, például a kölni Filharmóniában, és a stuttgarti Liederhalléban lép föl.

Ezen a nyáron a Ferencvárosi Nyár Otello-produkciójában vesznek rész, és koncertet adnak Zempléni Fesztiválon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását