2024. május 17. - Paszkál

Pocsék idő várható

Vasárnap, Medárd napján az ország jelentős részén - néhol nagyobb mennyiségben is - esett az eső, a népi megfigyelés szerint ezért negyven napig esni fog.
2008. június 9. hétfő 16:54 - Hírextra
A meteorológusok szerint idén részben igazat lehet majd adni a népi megfigyelésnek: ha negyven napig nem is fog esni egyfolytában, de az átlagosnál csapadékosabb időjárásra számíthatunk az elkövetkezendő hetekben.

A Medárd-napi az egyik legnagyobb eséllyel megvalósuló népi megfigyelés, előrejelzés - mondta az MTI kérdésére hétfőn Bozóki István meteorológus. Bár olyan még nem fordult elő, hogy negyven napig folyamatosan essen, de hogy egy hosszabb ideig tartó csapadékosabb időszak következik, "az szinte bizonyos" - tette hozzá.

A tudományos okokat ismertetve Bozóki István elmondta, hogy május végén, június elején a magas napállás miatti meleg talajközeli levegő felemelkedik, az alacsony légnyomás miatt pedig nyugat-keleti irányú áramlás alakul ki, ezért az atlanti-óceáni és földközi-tengeri nedves levegő egyre többször éri el a szárazföld belsejét. Június elején emiatt már nagyon kedvezőek a feltételek a csapadék kialakulásához - tette hozzá a meteorológus.

Az előrejelzések szerint a hét elején szárazabb levegő lesz, és csak néhol lesz eső, de a hét második felében újra záporos, zivataros időszak következik - tájékoztatott Bozóki István. A hosszabb távú előrejelzés szerint június első fele a szokásosnál csapadékosabb lesz, de előfordulhatnak kiszáradási időszakok is, majd június második fele és július első fele most szárazabbnak ígérkezik.

Bihari Zita, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI megkeresésére elmondta, hogy 1992-ben volt a legemlékezetesebb esős időszak, ekkor Medárd napján 110 mm eső esett átlagban, majd ezt követően is kiugróan magas volt a lehullott csapadék mennyisége. Ugyanakkor 2005. június 8-án az akkori átlagot meghaladó, 12,5 mm eső volt, de azt követően hetekig nem esett, és utána is jóval kevesebb csapadék volt a megszokottnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását