2024. április 26. - Ervin

A móri ügy kronológiája

Hétfőn kezdődött a kétnapos tárgyalás a móri fegyveres bankrablás ügyében. A benyújtott vádirat alapján előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen társtettesként elkövetett emberöléssel, valamint lőfegyverrel- és lőszerrel való visszaélés bűntettéve
2008. június 9. hétfő 16:52 - Hírextra
2002. május 9-én Magyarország legvéresebb bankrablását követték el Móron, az Erste Bank helyi fiókjában. A két fegyveres elkövető összesen nyolc embert gyilkolt meg, közülük hatan a helyszínen, ketten később a kórházban haltak meg.

2002. május 13. - Feladta magát a rendőrség által a rablógyilkossággal összefüggésbe hozott Horváth Szilárd, s megkezdte egy korábbi 8 hónapos büntetésének letöltését. 21-én a rendőrség bejelentette, hogy a bankban rögzített DNS-nyomok nem egyeznek a Horváth Szilárdtól vett mintával.

2002. július 22. - A rendőrség speciális szolgálata elfogta Kaiser Edét és Hajdú Lászlót, akiket a móri rablás elkövetésével gyanúsítottak meg. 26-án kiderült, hogy a bankrablás helyszínén rögzített DNS-minta nem azonos az időközben előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottaktól levett mintával.

2004. május 20. - A Fővárosi Főügyészség benyújtotta a vádiratot Kaiser Ede és Hajdú László ellen.

2004. december 23. - A Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében Kaiser Edét tényleges életfogytiglanra ítélte a móri vérengzés és más bűncselekmények miatt. A bíróság egyedül Kaiser Ede bűnösségét mondta ki többszörös emberölésben. A másodrendű vádlott, Hajdú László a Kaiserrel közösen elkövetett fegyveres rablások miatt tizenöt év fegyházat kapott. A harmadrendű vádlott, a büntetett előéletű Kiglics Attila az eljárásban két fegyveres rablás miatt három évet kapott.

2005. október 25. - A Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú tárgyaláson jogerőre emelte Kaiser Ede első fokon kiszabott tényleges életfogytiglani szabadságvesztését, ugyanakkor hatályon kívül helyezte Hajdú László vonatkozásában az első fokú ítéletet, és új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot.

2007. február 19. - A rendőrség őrizetbe vette a 2003. évi veszprémi postásgyilkossággal "kapcsolatba hozható" férfit, N.L.-t és társát, W.R.-t. A két férfit meggyanúsították a móri vérengzéssel is. Szakértői vélemény szerint az előzetes letartóztatásba helyezett N. L. lakásán talált Scorpio típusú géppisztoly megegyezett azzal, amellyel Móron kivégezték a bank alkalmazottait és ügyfeleit. Emellett a lefoglalt pisztoly is megegyezett azzal a fegyverrel, amivel a bank biztonsági őrét lelőtték. Kaiser Ede ügyvédje perújítási indítványt nyújtott be.

2007. május 18. - A Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a 2002. május 9-én elkövetett móri bankrablás harmadik gyanúsítottját, S. Zoltánt, aki a gyanú szerint maroklőfegyvert és sorozatlövőt adott el a bankrablással gyanúsított N. Lászlónak. S. Zoltán a bűntett idején rendőrként szolgált.

2007. július 13. - Cellájában öngyilkos lett a móri mészárlás egyik gyanúsítottja, N. László, akit több, postások elleni rablótámadással és egy gyilkossággal is gyanúsítottak.

2007. december 20. - Miután a rendőrség vádemelési javaslattal lezárta a nyomozást, a Nemzeti Nyomozó Iroda ismertette a bankrablás miatt indult eljárások eredményét. Eszerint a móri bankfiók kirablása az azóta öngyilkosságot elkövető N. László ötlete volt, és a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy ő mészárolta le a bankfiókban a nyolc embert, a móri bűncselekményben társa volt W. Róbert.

2008. április 2. - A Fővárosi Főügyészség benyújtotta a vádiratot a Fejér Megyei Bíróságra W. Róbert ellen a móri bankfiókban történt mészárlás ügyében. A főügyészség a férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen társtettesként elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel- és lőszerrel való visszaélés bűntettével vádolja.

2008. április 14. - A Hajdúék elleni megismételt eljárás tárgyalására a Fővárosi Bíróság elé tanúként behozott W. Róbert kijelentette: Hajdúéknak semmi köze a móri ügyhöz.

2008. április 26. - A Fővárosi Ítélőtábla perújítást rendelt el a móri vérengzés miatt jogerős életfogytiglani büntetését töltő Kaiser Ede ügyében. A perújítást az indokolta, hogy az újabb bizonyítékok szerint feltehetően mégsem Kaiser követte el a bűncselekményt. 28-án a Fővárosi Bíróság úgy döntött, hogy a Hajdú elleni perben a móri vádpontot elkülöníti a többitől és felfüggeszti a peres eljárást, amíg Kaiser Ede perújítási eljárásában nem születik döntés. A végzés ellen az ügyész és a védő is fellebbezett, emiatt az Fővárosi Bíróság a Fővárosi Ítélőtáblára terjesztette fel az ügyet, ahol döntenek majd a móri vádpont elkülönítése, illetve felfüggesztése ügyében.

2008. május 28. - Első fokon hét év fegyházbüntetésre ítélte a tatabányai bíróság S. Zoltánt, aki 2001 nyarán két géppisztolyt és három pisztolyt adott el N. Lászlónak, aki a fegyvereket a móri bankfiók kirablásánál használta. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy S. Zoltán a cselekmény elkövetésekor rendőr volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását