2024. április 19. - Emma

Kistelepülések nagy lehetőségei

Az Egészséges Településekért Alapítvány kuratóriuma harmadik alkalommal ítélte oda egy évre szóló támogatását a legjobb kistelepülési pályázóknak. Az első szerződéseket a régió nyertes pályázóival hétfőn Debrecenben Dobrev Klára, az alapítvány kuratóriumá
2008. június 9. hétfő 18:21 - Hírextra
Az idén összesen 65 falu pályázott sikeresen. Elsősorban olyan pályázatokat választottak ki, amelyekben a lakosok kezdeményezésére a kistelepülések egymással összefogva szerveznek programokat. Az alapítvány azt kérte a pályázóktól - olvasható az indoklásban -, hogy akcióikat ne csak egy, hanem három évre előre tervezzék meg, így ösztönözve a hosszú távú gondolkodást.

"Azok a települések, közösségek lesznek sikeresek a jövőben, amelyek fejlesztéseikben, döntéseikben innovatívak és megtalálják a maguk útját" - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök felesége.

"A pályázók ötlettárából érdemes meríteni" - emlékeztet rá Dobrev Klára - "a Csongrád megyei Zsombón például ínyencudvart alakítanak ki a szabadtéren sütni-főzni szeretők kedvére, a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon foltvarróklub indul, a Nógrád megyei Héhalomban a régi italboltot átalakítják szabadidős klubházzá, a borsodi Ricsén nyugdíjasklubot szerveznek az Egészséges Településekért Alapítvány segítségével".

A legérdekesebb kezdeményezések közé tartozik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1540 fős lélekszámú Bodroghalomé: több generációs szabadtéri közösségi parkot fognak kialakítani a falu központjában, ahol a kismamáktól a nyugdíjasokig minden korosztály szervezhet találkozót.

Az alapítvány vezetői a pályázókat arra kérték, próbáljanak partnert keresni, azaz több kis falu együtt pályázzon. Fontos szempont volt, hogy a programok segítsenek összekovácsolni a közösséget és aktivizálni a helyi lakosokat.

A pályázatok megírásában a jelentkezőket az idén is térítésmentes képzés segítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását