2024. április 16. - Csongor

Fodor Gábor és az előrehozott választások

Mesebeli ajánlatot kapott a Fidesz az SZDSZ új elnökétől. Fodor Gábor megválasztása után szinte azonnal bejelentette, hajlandó az előrehozott választások kérdését megfontolni, amennyiben az ellenzék három feltételt teljesít. A KDNP és a Jobbik reakciói bo
2008. június 9. hétfő 14:27 - Pénzes Dávid
Fodor Gábor az SZDSZ elnöke megválasztása utáni beszédében gyakorlatilag ajánlatot tett az ellenzéknek. Amennyiben a Fidesz teljesíti a három feltételét, lehetőséget lát az előrehozott választásokról való tárgyalásra. A feltételek: ha az idő előtti választásokon hatalomra kerülnének, nem módosíthatják az alkotmányt, a választási, illetve az állampolgárságról szóló törvényt.



Ez kicsit úgy hangzik, mint a kifogott aranyhal meséje: kívánhatsz hármat, ha visszadobsz a vízbe. Fodor hármat kívánt, ami ha teljesül, visszadobja a Fideszt az ország vezetésébe. Ám Fodor saját politikáját az pártvezéri székért folytatott kampányban pont azzal reklámozta, hogy felhagy az eddigi nyomásgyakorlással (a magyar politikai szlengben zsarolással) és a mindig a megegyezés útját fogja választani. Ám ez a kijelentés első hangzásra inkább az ultimátum felé hajaz

KDNP: hiányoznak a konkrétumok

Az MSZP jobban örül Fodor győzelmének?
Karsai József szerint az MSZP-ben "pozitívabban fogadták" Fodor Gábor győzelmét, mintha Kóka Jánost választották volna ismét az SZDSZ elnökének.

A MSZP-frakcióülésre igyekvő politikusok hétfőn meglehetősen óvatosan fogalmaztak a hírTV-nek, de utaltak rá: nem tartanak attól, hogy a Fodor Gábor vezette párt kikényszerítene egy esetleges előre hozott választást.

Burány Sándor azt mondta: az MSZP magatartása változatlan az új helyzetben, igaz, az SZDSZ álláspontját még nem ismerik. Horváth Csaba az SZDSZ belügyének tartja a döntést, bár szerinte Fodor Gábornak nem lesz könnyű visszaszereznie a liberális szavazókat, hogy két év múlva újra bejuthassanak a parlamentbe.

Karsai József szerint óriási a megosztottság az SZDSZ-ben, ezért nehéz helyzetbe fog kerülni a párt. A MSZP belső ellenzékéhez tartozó politikus elmondta: a szocialista képviselők többsége "pozitívabban fogadta" Fodor győzelmét, mintha Kóka Jánost választották volna újra.

HírTV
Halász Zsuzsa, a KDNP szóvívője a Hírextrának elmondta, a KDNP nem szeretné, hogy pártpaktumok alapján dőljön el az előrehozott választások kérdése. „Ez egy kategorikus kijelentés Fodor Gábor részéről, hogy akkor lehet előrehozott választás, ha ez a három dolog változatlan marad.” A szóvivő hangsúlyozta, egyelőre nem lehet tudni mire gondolt konkrétan az új pártelnök. Feltette a kérdést: az alkotmány mely része az, amit az SZDSZ nem szeretne, ha módosítana a következő kormány, illetve a választási törvény és az állampolgársági törvény mely részét szeretné változatlanul hagyni?

A KDNP a nyilvánosság előtt szeretné hallani, hogy Fodor Gábor konkrétan mire gondol. Az emberek háta mögött semmit sem szabad eldönteni – mondta Halász Zsuzsa. Társadalmi vitát kellene folytatni, bevonva a civil szervezeteket, szakszervezeteket, párttagságot, hogy mit gondolnak az ügyről. „Nem szabad azt a látszatot kelteni, hogy a politikusok megint az emberek feje fölött döntenek ilyen fajsúlyos ügyben.”

Jobbik: kutyakomédiában nem veszünk részt

Megkerestük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét a kérdésben, aki elmondta, igen nagy politikai megdöbbenést váltana ki egy Fidesz – SZDSZ közeledés. Elmondta, az eddig is „sok szempontból terhelt” viszonyt a Fidesz és a Jobbik között egy ilyen lépés után újra át kellene gondolni. Arra a kérdésünkre miszerint elfogadható e számukra, hogy a Fidesz esetleg a liberálisok segítségével jutna hatalomra, határozott nemmel válaszolt. Hozzátette, ez nem csak az SZDSZ-szel kapcsolatos véleményük miatt van így, hanem a Fodor által említett feltételek miatt is. „Ezek nemzetstratégiai kérdések. Olyan kormányt, amely ezekkel kapcsolatban enged az SZDSZ zsarolásának, nem tudunk támogatni.”

Az SZDSZ előre menekül – véli Vona Gábor – megpróbálnak egy olyan, mindkét oldal számára elfogadható középpártot felépíteni, amely számunkra riasztó. Ettől még az SZDSZ politikusai nem fognak megváltozni – fejtegette a pártelnök. Végül hozzátette, „ebben a kutyakomédiában nem kívánunk részt venni.”



Akarja vagy nem?

Fodor Gábor kijelentéséhez hozzátartozik, hogy ma reggel a köztévé műsorában kijelentette, az SZDSZ egy Gyurcsány Ferenc vezette kormányba semmiképp sem menne vissza, ám azt is elismerte, az előre hozott választás szerinte nem tenne jót az országnak.

De akkor mit szeretne Fodor? Mi van, ha a Fidesz váratlanul elfogadja a (nép)mesés ajánlatot és megbántott aranyhalként, de teljesíti az SZDSZ három kívánságát? Ezzel most jót vagy rosszat tenne az országnak? Mindenesetre meg nem erősített sajtóhírek szerint a két párt akár még a héten tárgyalóasztalhoz ülhet a kérdésben. Meglátjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását