2024. április 24. - György

Aranymosás az ezüst városával

A hajdan 40 ezer lakosú város 1993 óta része az UNESCO világörökségének. Ma már csak csupán 10 ezren élnek itt, de évente több százezren látogatják a festői kisvárost, ahol annak idején a Szindbád című, legendás magyar film jeleneteinek nagy részét forgat
2008. június 9. hétfő 16:48 - Hírextra
Selmecbánya Szlovákia legrégebbi és legjelentősebb bányavárosa. Gazdagságát és hírnevét főleg a színes- és nemesfémek érceinek köszönheti, amelyeket több mint ezer évig bányásztak itt - mondta Marko Zimmermann, a település alpolgármestere a tájékoztatón.

A külföldi turisták 65 százaléka magyar, akiknek nagy része diák. A vendéglők magyar nyelvű étlappal is várják a Magyarországról érkező turistákat - tudta meg az MTI munkatársa az eseményen, ahol Pálffy István tévés műsorvezető Szlovákiáról szóló útikönyvéből olvasott fel részleteket.
A Szlovák Bányászati Múzeum páratlan lelőhelye az ezüstbánya emlékeinek, de számos más kiállítása - festmény- és pipagyűjteménye - is figyelemreméltó. Selmecbánya ezer szállal kötődik a magyarországi bányászathoz, amelyről Varga Tamás, a Soproni Erdészeti Múzeum igazgatója adott tájékoztatást.

Az "ezüstváros" egyik fontos pontja a patinás, régi építésű, nemrég felújított négycsillagos szálloda, amelynek vezetése jelentős szerepet játszik a környékbeli turisztikai programok szervezésében, a régiek felélesztésében - ilyen az aranymosás - és az újak bevezetésében, mint a 42 fokos termálvízhez kapcsolódó wellness - vagy a nordic walking, amely nem más, mint speciális séta a környező erdőkben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását