2024. május 4. - Mónika, Flórián

Többszázmilliós károkozás

A BKV Zrt. járművei, megállói gyakorta esnek rongálás áldozatául. Évről évre jelentős összeget emészt fel a károk elhárítása. A legtöbb problémát az összefirkált felületek, és a lesavazott, összekarcolt üvegek jelentik.
2008. február 9. szombat 18:16 - Hírextra

A járművek esetében gyakori, hogy vandálok betörik az utastéri burkolatokat, letépik a kapaszkodókat; az ülések felhasogatása ma már csak elvétve fordul elő. Nem kímélik a megállókban található utastájékoztató matricákat, menetrendeket, pénztárakat, jegykiadó automatákat sem. A rombolás időszaka inkább a késő esti órákra tehető. Ellene védekezni nehéz, megoldást csak a rendszeres ellenőrzés jelent.

A graffitisek általában szervezetten és meglepetésszerűen firkálják össze a járművek külső felületét, kihasználva, hogy a végállomáson a járművezető pár percre elhagyja a vezetőállást. Leggyakrabban forgalommentes időben tevékenykednek, célpontjuk a külső, félreeső tárolóterületeken álló autóbuszok, villamosok, metró- és HÉV szerelvények. A Combino-k ablakait speciális fóliaborítás védi, melyeket közel heti rendszerességgel le kell cserélnie a Társaságnak. A járművek vezetőállásának szélvédője szintén kitűnő célpontot jelent a randalírozóknak. Cseréje egy régebbi Tátra villamos esetében 30-40 ezer forintos kiadással jár, az újabb típusú hannoveri villamosnál 300 ezer, autóbuszok esetében 500 ezer, a Combino villamosoknál már 6-700 ezer forintot emészt fel.
Egy-egy sportesemény után különösen megnő a rongálások száma. A sportlétesítmények közelében közlekedő járatokon felszaggatják az üléseket, berugdossák az üvegfelületeket.

Az elmúlt időszakban több alkalommal is tulajdonítottak el értékes, rézből készült légkábeleket a BKV Zrt. vonalain. Az okozott kár az elmúlt fél év során több tízmillió forint volt.

A BKV Zrt. közel 5000 megállójának rendszeres ellenőrzése során a múlt évben több mint 3600 menetrendet kellett pótolni, évente átlagosan 3500 menetrendtartó keret cseréjére kerül sor - részben az elhasználódás, részben rongálás miatt. A járműveken elhelyezett oldalirány táblák pótlása éves szinten 4 millió forintos többletkiadást jelent. Az Intermédia Kft. által üzemeltetett, 8 mm-es biztonsági üvegből készült utasvárókat nemcsak összefirkálják vagy összekarcolják, de be is törik azokat.

A tetten ért személyek ellen természetesen feljelentést tesz a Társaság. Kérjük, hogy amennyiben rongálás szemtanúi, vagy vandálok nyomait fedezik fel, értesítsék a BKV Zrt.-t. A rongálás okozta károk mérséklése érdekében kiemelten fontos a megelőzés, mely a tömegtájékoztatás révén még hatékonyabbá válhat.

BKV Zrt. Sajtóiroda



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását