2024. április 30. - Katalin, Kitti

Transzplantációs ambulanciát terveznek

Nem a bajba jutottak életének, hanem a halottak szerveinek megmentése lenne a feladata annak a speciális mentőszolgálatnak, amelyek létrehozását New Yorkban fontolgatják. A tervek szerint a transzplantációs mentőcsapat öt perccel azután érkezne a halálese
2008. június 8. vasárnap 12:30 - Hírextra
Feladata az lenne, hogy mesterségesen fenntartsa az életfunkciókat, "életben tartsa" az elhunyt szerveit, hogy azok a kórházba szállítás után átültethetők legyenek egy szervre váró beteg testébe. Előfordulhat, hogy a csapat ezeket a lépéseket a hozzátartozók beleegyezése nélkül kezdi meg, vagy úgy, hogy nem tudja, az elhunyt életében rendelkezett-e szervei sorsáról. A szervek tényleges eltávolítása és transzplantációra való felajánlása azonban kizárólag kórházban, az elhunyt családjának hozzájárulásával történhetne.

Európa bizonyos részein már működnek hasonló transzplantációs mentőszolgálatok, ám az Egyesült Államokban egyedülállónak számít a New York-i kezdeményezés. A terv támogatói azt állítják, hogy az ambulancia segítségével jelentősen kibővülne a donorok köre, hiszen jelenleg csak azok ajánlhatják fel szerveiket átültetésre, akik kórházakban halnak meg.

Etikai szakértők ugyanakkor számos tekintetben aggályosnak tartják a transzplantációs ambulancia bevezetését. Először is kérdéses, hogy az elhunyt és a hozzátartozók beleegyezése nélkül helyénvaló-e megkezdeni a szervek mesterséges életben tartását. Kényes helyzetet teremthet az is, hogy a "szervmentők" közvetlenül a beteg életéért küzdő mentősök után jelennének meg a helyszínen, és ez bizonyos esetekben akár azt a benyomást is keltheti, mintha a szervek megmentése fontosabb lenne a beteg életénél.

New York városa 1,5 millió dollárt kapott három évre a szövetségi kormányzattól a transzplantációs ambulancia működésének kidolgozására, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a gyakorlatban mikor kezdhetik meg munkájukat a speciális "szervmentők".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását