2024. március 29. - Auguszta

Aukció a pincéből - Feltárul a kincsesbánya

Igazi kincsesbánya az a lelőhely, amelyből a Képcsarnok immár második éve rendezi aukcióit. Ez pedig a régi Művészeti Alap egykori, a művészeket támogató heti vásárlásaiból felgyülemlett és évtizedekig raktárak mélyén rejtőzködő műtárgyak gyűjteménye.
2008. június 8. vasárnap 15:57 - Hírextra
Grafikák, a magyar grafika legjobb korszakából, a 60-as 70-es évekből, azóta nagynevű művészekké lett mesterek különböző technikájú és sokféle stílusú festményei, kisplasztikái adják a választékot.

Előbb csak a fővárosban, majd több vidéki helyszínen vitték kalapács alá a műveket, igen alacsony árakon. Ez megmozgatta a gyűjtők fantáziáját. És egyre többen érdeklődtek az immár komoly művészi esemény számba menő Képcsarnok aukciók iránt. Így, mivel sokan akartak vásárolni, rendre felverték az árakat. S szinte mindent elvittek.

Most, június 14-én, az évad utolsó képzőművészeti árveréseként kerül sor a Képcsarnok 200 tételt felvonultató aukciójára.

A stratégia változatlan. Továbbra is alacsony kikiáltási árakkal csábítják a gyűjtőket. A legdrágább tételek, jó nevű művészek olajfestményei sem érik el a 100 ezer forintot. Ennyit csak Szász Endre festett porcelán női portréjáért kérnek.

Bizonyára megdobogtatja a gyűjtők szívét Fehér László 1993-ban készült, Folyónál című nagyméretű pasztellje, amit 60 ezer forintra áraztak. A napokban elhunyt Gerzson Pál három jellegzetes festményéért is licitharc várható, 60 és 80, illetve 90 ezer forintos indítás után.
Szikora Tamás Repülő és raszter című olajképe (70 ezer forint) már megelőlegezi a festő illuzionisztikus téralkotással kapcsolatos kísérleteit, amelyek egyéni arculatú műveihez vezettek. Kovács Tamás Vilmos négy arctalan, magányos figurája 70, az 1980-as merőben más formálású házak 60 ezer forintért várják vevőjüket. A két éve elhunyt Nagy B. István fél-absztrakt képéért 70 ezer forintról indul a licit. Pap Gábornak, a dekoratív színvilágú tájképek mesterének három képe kerül kalapács alá 70, illetve 35 és 32 ezer forintos kikiáltási árral.

Egyaránt 60-60 ezer forintról lehet licitálni Batári László határozott színfoltokból építkező őszi tájképére, az alföldi hagyományt képviselő Bod László tanyájára, s az ugyanezt a stílust képviselő Fejér Csaba egyik alföldi tanyájára.

Aki még olcsóbb, de kvalitásos festményt keres, találhat ilyet. Válogathat Birkás József, Bőhm Lipót, Ifj Guti József, Urbán György, Mersits Piroska, Bakallár József, Jándi Zsuzsa és mások művei közül.

Rácmolnár Sándor egyedi grafikája 50 ezer forint. Berki Viola, Engel Teván István, Balla Margit, Csohány Kálmán, Kass János, Kondor Lajos sokszorosított lapjai viszont már
5-12 ezer forintért is elvihetők.

A plasztikát főleg plakettek képviselik. Csikszentmihályi Róbert, Asszonyi Tamás, Konyorcsik János, Pálffy Katalin, Renner Kálmán bronzplakettjei 8 ezer forintos kikiáltási árat kaptak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását