2024. május 5. - Györgyi

Megjelent a Polski Sun

Polski Sun címmel lengyel nyelvű változattal jelent meg szombaton a legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun.
2008. június 7. szombat 19:14 - Hírextra

A kíméletlenségéről messze földön híres tömeglap, amelynek eredeti, angol nyelvű kiadása napi 11 millió olvasóhoz jut el, a 600 ezresre becsült nagy-britanniai lengyel közösséget célozza meg.
Az első Polski Sun 70 ezer példányban került az utcára, és a jelenlegi tervek egyelőre arról szólnak, hogy a további kiadások a labdarúgó Európa-bajnokság lengyel részvételű mérkőzéseinek napjain jelennek meg.

A Rupert Murdoch-féle sajtóbirodalomhoz - vagyis a The Times című patinás londoni napilappal, a News of the World vasárnapi tömeglappal és a Sky tévécsoporttal egy cégbe - tartozó The Sun vezetése a fogadtatástól függően dönti el, hogy állandósítja-e a Polski Sun kiadását; a szerkesztőség abban reménykedik, hogy a lapot naponta legalább 200 ezer lengyel fogja olvasni.

A gazdasági meggondolások a jelek szerint felülírták a lap politikai álláspontját. A The Sun ugyanis a 2004-es EU-bővítés óta igen kedvezőtlenül áll hozzá a kelet-európai bevándorláshoz, és már az új tagállamok felvétele előtt ádáz, ám sikertelen kampányt folytatott az ellen, hogy a brit kormány - lemondva az átmeneti korlátozások lehetőségéről - rögtön megnyissa a brit munkapiacot a keleti uniós polgárok előtt.

London annak idején azzal számolt, hogy évi 5-13 ezer tartós letelepülő érkezik a kelet-európai EU-tagállamokból, ám ez igen óvatos becslésnek bizonyult. Hivatalos kimutatások szerint is a bővítés óta eltelt négy évben 870 ezren próbáltak szerencsét Nagy-Britanniában, a valós szám azonban jó eséllyel meghaladja az egymilliót.

Igaz ugyanakkor, hogy a folyamat most már megfordulni látszik. Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet által nemrégiben összeállított, az új tagországok csatlakozásának negyedik évfordulójára időzített felmérés szerint az EU-bővítés óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába érkezett kelet-európaiak fele már hazament, és az újonnan érkezők száma is folyamatosan csökken.

A Polski Sun szerkesztőségében lengyel újságírók dolgoznak, és a tartalom sem az eredeti angol változat tükörfordítása. A szombati első szám például interjút közöl Lech Walesa egykori lengyel elnökkel, és a lap általában is jórészt lengyeleket érintő témákra összpontosít, különös hangsúllyal a lengyel válogatott EB-szereplésére - ha már az angolok szégyenszemre nem jutottak ki az Európa-bajnokságra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását