2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fodor nyert: újított az SZDSZ

Ma rendezték a szabad demokraták tisztújító közgyűlését. Az új elnök már megvan, Fodor Gábor nyert két szavazattal. Élő tudósítás a helyszínről. Már az ügyvivő testület tagjait is megválasztották.
2008. június 7. szombat 11:41 - Hírextra
Csapatban döntetlen

Matematikus és elemző szemüvegünket felvéve átolvastuk a frissen megválasztott ügyvivő testületet. Bár innen mindenki SZDSZ-esként távozik, azért mi még mertünk erőviszonyokat vizsgálni a párt fontos döntéshozó szervében.

Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy az elnökválasztási számok által sejtetett kiegyensúlyozott eredmény született: 2 semlegesnek tartott, és 5-5 Fodor-, illetve Kóka-párti politikus lett üt tag. Léderer Andrásnak, a 13. helyezettnek még egy esélye lehet, hogy bekerüljön: amennyiben a megválasztott 12 ember közül valaki lesz az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke.

Azt ne kérdezze senki, hogy erre mekkora esély van. Majdnem annyira tudunk ebben a kérdésben biztosat írni, mintha a nemsokára kezdődő Csehország- Svájc mérkőzés eredményéről kérdeznének.

Informátoraink szerint mindezzel együtt nyugodt munka várható: ez a csapat nagyjából az eddigi, csupán Csőzik került Weinek Leonárd, Gulyás József pedig Magyar Bálint helyére. A két független Gábortól sok függ – ők azonban valószínűleg nem lesznek különutasak, a jelenlegi támogatottság mellett egyelőre nincs idő a belharcokra.

A parlamenti magatartásról sem tudunk sokat: valószínűleg lesznek témák, amikhez ragaszkodnak majd, de az ő érdekük is a működő országgyűlés fenntartása az EP-választásokig (igaz, a kijelentésnek ezt a részét már spekuláljuk hozzá a témához).

Jön az OT-választás, de ezt már a tagok sem várják meg. Az interneten kint lesz, a kivetítőkön már meccsre készülnek.


Mi pedig hazafelé, a stábos lányok mosolyával búcsúzva kedves olvasóinktól.



Megvan

Itt a várva várt eredményhirdetés, a befutók és szavazatszámaik:

  • Kóka János: 434
  • Demszky Gábor: 409
  • Horn Gábor: 367
  • Gusztos Péter: 359
  • Wittinghoff Tamás: 348
  • Gulyás József: 347
  • Eörsi Mátyás: 342
  • Szent-Iványi István: 341
  • Csőzik László: 326
  • Béki Gabriella: 324
  • Világosi Gábor: 283
  • John Emese: 279

Amúgy
Jártunk kint is: ott nyugalom volt. Sőt, akkor még napsütés is. A felszólalásukon túllévő jelöltek közül Csőzik Lászlót fedezzük fel, aki nem fogadja kitörő örömmel a fotózást. Sorry. Nem csak róla csináltunk egyébiránt, ha ez így utólag megnyugtatja.
Odabent úgyis több a látnivaló (az ülésterem megújult, már nincsenek a folyosón hungarocell feliratok, ellenben madármintás fóliákkal takarják az ablakokat). Nagy halmokban áll a Beszélő (támogatja az NKA), unott urak gubbasztanak mellette.
Az Új Generáció épp vetít: falra vetett kampányüzenetekkel akarják megismertetni magukat. Sikerül, az ÚG-s Kaderják Dániel felszólalhat, pedig nem küldött. Hirdeti is kicsit magát.



Még elnökválasztás előtt vagyunk, így szembesülnünk kell a ténnyel: marketingben Kóka jobb. Helyes lányok viselik szívükön (khm, bal kebelükön) a hamarosan leváltandó elnök nevét: ilyet Fodor nem tud.
Amúgy is erős a felhozatal jónőből: stáb feliratú táblával is rengeteg csinos lány ül az egyébiránt tökéletesen kihasználatlan ruhatárban.
És látjuk Wekler Ferencet is, Baranyából mégis van valaki.

Gláznoszty


20-25 perc és megtudjuk, hogy kik lesznek az SZDSZ ügyvivő testületének a tagjai. Most az OT-jelöltek korteskednek magukért, egy rokonszenves ifjú hölgy ajtókat akar nyitni, és erősíteni a holdudvart. Mindkét ötlet támogatható, állítólag a másodikról elnevezett helyen jó zenék szólnak. A neve alulról a nyolcadik a listán, és Zuglóból jött. Többet sajnos nem tudunk róla.

Várunk


Újabb elkapott mondatfoszlány a „folyosóról”: Kókán már csak az álküldöttek segíthetnek (Fodorista ellenriposzt, szép dolog az összefogás).

Az ügyvivő testület tagjairól döntő szavazás alatt az egyik feszültségkeltő elem a küldöttgyűlésen a zene. A Karib tenger kalózai című film alatt hallható dallamokat fedeztünk fel, a majdnem üres teremben.

Azt már nem tudtuk eldönteni, hogy most az első részből kaptunk részleteket, vagy a Holtak kincse taktusai zendültek fel. Azt mindenesetre reméljük, hogy nem a Világ végénél tartunk.

Ha az elnökválasztási kampány alatt úgy éreztük, hogy az SZDSZ a "vihar előtti csend" állapotában van, akkor bizton állíthatjuk, már túlléptek ezen a szinten. Villámlik és mennydörög, s közeledik az újabb eredményhirdetés is, az ügyvivő testület tagjairól.



Ha a Kókára szavazok, akkor most döntetlen – az ingadozó középliberális vallomása.



Comment, oh yes

Újabb aranyköpések: oké, de akkor ki fog dolgozni? (Kókista megnyilvánulóra gyanakszunk)

A baranyaiak állítólag nem szavaztak, ezt is okként gyanítják a háttérben. Hogy ez kinek is jó pontosan, még nem fejtettük meg.

Eső előtt, eső után

Kémeinknek azt csicseregték a szószátyár madárkák, hogy a három szavazatból egy lett volna érdekes: az Fodort támogatta volna, ám nem volt lepecsételve. A második mindkét jelöltet beikszelte, a harmadik lapon egyikre sem szavaztak.

Bennfentes véleményét kérdeztük: a kritikus liberális szerint a választás a kisebbik rossz. A másikról tudjuk, milyen, róla nem. Sokkal lejjebb viszont már nem lehet jutni.



Másik alkalmi nyilatkozónk szerint az üt-választás azért érdekes, mert ilyenkor nem annyira a megválasztott elnököt erősítik, hanem kompenzálnak. Tipp egy párttagtól: ha Kókát akarod támogatni, szavazz az utóbbi időben függetlennek látszó Hornra.

Másik kommentár Kunczéhoz: hát nem érdekes, hogy pont akkor szakadt le az ég, mikor bejelentették az új elnököt (Budaörsön lassan a dézsák is leesnek az égből)?

A csapat fellazult, éppen George Michaeltől szól a Freedom – multikulti vallomás, vagy véletlen, nem tudjuk. De a szám jó.


Fodor nyert


346 szavazatot kapott Fodor, 344-et Kóka. Fodor Gábor az SZDSZ új elnöke.

Horn kéri, hogy támogassák Demszkyt, és előrenézést kér. Vidéken meg tessenek beleszokni az ellenzékiségbe. Jön az eredményhirdetés.

694 szavazólapból 693-at adtak le, három volt eredménytelen.


Dobpergés

Horn Gábor felvezet: ő már tudja, ki az elnök, de még csigázza az idegeket.

Slágeres

Weinek Leonárd zenei hasonlattal élt, hogy a ma még szinte egyáltalán nem hallott egység fontosságára felhívja a figyelmet. A néha különváló és kalandozó, azonban az egységbe visszatérő szólamok példájával utalt erre a - zenei hasonlatoknál maradva - slágertémára.

A vidék más

Skaliczky Andrea egymást erősítő elvárásokról, és az egységes képviseletről beszélt. Megtudhattuk, hogy más a vidéki politizálás.


Három a magyar igazság

A hármas bűvöletében került a következő felszólalás. Tolnai Jánosné véleménye szerint ugyanis nem lesz kétpárti parlament, bekerül az SZDSZ harmadikként. Az ország érdeke a harmadik erő. Egységes és hatékony SZDSZ a harmadik út. Az intézmények a fontosak, nem a személyiségek. Tisztelni kell egymást és együttműködni, ez többet számít, mint az, hogy ki lesz az elnök. Temetni kell az árkokat.

Velkey Gábor változtatni szeretne a csapaton félidőben, hogy végül sikert arathasson a csapat. Váltáspárti: megújulás kell mentalitásban, ezen felül nem szabad hagyni, hogy az SZDSZ a fővárosra „szűküljön”.

Szerethető párt


Hankó Faragó Mikóls exállamtitkár beszél, a változatosság kedvéért a szavak és a tettek egységéről. Következetes, de szerethető SZDSZ-re van szükség véleménye szerint.

Tisztek mellett gondolatokat is újíthatnának, egyre nagyobb a zsivaj. Az utolsót előre sajnáljuk. A csapat fele cigiszünetre megy, de nem maradnak le semmiről. A másik fél jegyzetel (súgunk: szavak, tettek, előre, új, régi értékek – legfeljebb Csukás István-idézetekkel lehetne frissebbé tenni).



Nincs mese

Badacsonyi Szabolcs, Lakos Imréhez hasonlóan hálás az ajánlásokért, ő viszont nem hozott mesét. Ráadásul az elnökjelöltekről sem kíván beszélni. Inkább az elmúlt évek problémáival foglalkozott, az egység fontosságát hangsúlyozva.

Együttműködés szükséges a közös eredményekhez, a jó csapathoz. Férfias vallomás a szórólapokról: nincs sok különbség az ügyvivőjelöltek kitűzött céljai között.

Mérsékelt taps.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását