2024. május 2. - Zsigmond

Balassi Bálint-emlékkard Serfőzőnek

A magyar költők közül Serfőző Simon, műfordításaiért pedig az orosz Jurij Guszev kapja ebben az évben a Balassi Bálint-emlékkardot - tájékoztatta Molnár Pál, az elismerést odaítélő kuratórium titkára szerdán az MTI-t.
2008. január 16. szerda 23:04 - Hírextra
Az alapítók szándéka szerint a Balassi Bálint-emlékkarddal a magyar líra kiemelkedő alakjait és a magyar irodalmat - benne Balassi költészetét - fordító európai költőket jutalmazzák.

A Balassi Baráti Kör annak a költőnek ítéli oda az elismerést, akinek líráját méltónak tartja a reneszánsz alkotó életművéhez. A díjat, egy középkori végvári szablya korhű másolatát, amelyet Fazekas József bonyhádi mester kovácsolt, az idén Serfőző Simon veheti át.

A műfordítónak járó emlékkardot Jurij Guszev kapja, aki tavaly tavasszal Moszkvában adta ki a Balassi-életmű teljes fordítását, amelyet mintegy másfél évtizedes munkával három költőtársával együtt készített. "Ezt a teljesítményt ismerte el az irodalmi díj Makovecz Imre elnökletével működő kuratóriuma" - közölte indoklásként Molnár Pál.

A díjat tizenkettedik alkalommal adják át, a hagyománynak megfelelően Bálint napján, február 14-én, Budapesten.

Az 1997-ben alapított díj bírálóbizottságának elnöke Makovecz Imre, a kuratórium alapító tagjai közé tartozik Lőcsei Gabriella, Ladocsi Gáspár, Molnár Pál, Rubovszky András, Zelnik József.

A testület minden évben kiegészül az új díjazottal. A grémium munkájában részt vevő, Balassi-emlékkarddal kitüntetettek között szerepel Tóth Bálint, Döbrentei Kornél, Nagy Gáspár, Buda Ferenc, Utassy József, Farkas Árpád, Kiss Benedek, valamint Balassi-fordításaiért a portugál Ernesto Rodrigues és a lengyel Tereza Worowska.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását