2024. május 3. - Tímea, Irma

A Színházi Társaság támogatja a kinevezéseket

A Magyar Színházi Társaság elnöksége általában támogatja, hogy pályázat útján válasszák ki a színházigazgatókat, ám a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt azt javasolja: hosszabbítsák meg a Madách és az Új Színház, valamint a Mikroszkóp Színpad igazgató
2007. december 8. szombat 09:06 - Hírextra
Vajda Márta tájékoztatása szerint egy korábbi meghívásnak eleget téve péntek délután felkereste a Magyar Színházi Társaság elnökségét Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes.

A találkozón az elnökség kifejtette véleményét a fővárosi színházak működésének strukturális és finanszírozási átalakításával foglalkozó koncepcióról, amelyet a Fővárosi Közgyűlés az elmúlt héten fogadott el. A főpolgármester-helyettes arra kérte a Magyar Színházi Társaságot, hogy működjön közre a koncepció konkrétumainak kidolgozásában - áll a szakmai szervezet közleményében.

Vajda Márta jelezte, hogy a színházi társaság elnöksége állást foglalt a Madách és az Új Színház, valamint a Mikroszkóp Színpad vezetői megbízatásainak meghosszabbítása körül kialakult ügyben is.

Mint írja, az elnökség hangsúlyozta, hogy általában a pályázatokat támogatja, de ilyen rövid távú kiírást szakmaiatlannak tart. Ezért a társaság is a három igazgató megbízásának meghosszabbítását javasolja, hogy később elég idő álljon rendelkezésre a pályázatok előkészítéséhez.

A Madách és az Új Színház jelenlegi igazgatóját, Szirtes Tamást és Márta Istvánt további négy évre, a Mikroszkóp Színpadét, Sas Józsefet pedig újabb három évre nevezte ki az általuk eddig vezetett teátrumok élére csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága. Horváth Csaba azonban a döntést követően az MTI-nek úgy nyilatkozott: írásban kezdeményezi Demszky Gábor főpolgármesternél a bizottsági döntés felfüggesztését, és azt, hogy terjessze a közgyűlés elé a három színház igazgatói pályázatának kiírását.

Az MTI információi szerint ha a főpolgármester felfüggeszti a bizottság döntésének végrehajtását, akkor december 20-án tárgyal a közgyűlés erről a kérdésről. A főpolgármesteri hivatal kulturális ügyosztályvezetője, Sasadi Judit a csütörtöki ülésen elmondta, ha pályázatot ír ki a bizottság, akkor január utolsó hetében bírálhatnák el a beérkezett munkákat.

Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője pénteken az MTI-vel azt közölte: szintén azt szorgalmazza, hogy a főpolgármester függessze fel a kulturális bizottság határozatának végrehajtását. Hangsúlyozta: ha december 20-án a főpolgármesteri vétó miatt a közgyűlés elé kerül ez a kérdés, az MSZP-frakció tagjainak kötelezően a főpolgármester-helyettes álláspontját kell támogatniuk. Leszögezte, ha valaki másként voksolna, annak politikai-erkölcsi következményei lesznek.

A kulturális bizottság ülésén a szocialista Gy. Németh Erzsébet alelnök és Bőhm András szabad demokrata bizottsági elnök szavazataival utasították el a főpolgármester-helyettes előterjesztését, amelyben pályázat kiírását javasolta az igazgatói posztokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását