2024. május 6. - Ivett, Frida

Ezt látni kell!

Itt a szabadtéri fesztiválok ideje. Sűrű lesz ez a nyár. Foci EB (szombaton kezdődik), olimpia és mellette a rengeteg kulturális esemény. A jó időt meg kell rendelni, és akkor nem lehet okunk panaszra. Nézzünk szét, hogy mit kínál a közönségnek a Budapest
2008. június 6. péntek 18:58 - Malina Adrienn
Június 6-tól egészen augusztus 31-ig a Budapesti Nyári Fesztivál idei kínálata. Műsorán több mint 100 program szerepel, köztük opera-és musical bemutatók. A három hónapos nyári fesztiválszezonban a kőszínházak zárását követően a Margitszigeti Nagyszínpadon és a Városmajori Szabadtéri Színpadon a színházi előadások és más zenés, táncos események elevenednek meg.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon hazánkban egyedülálló, szabadtéri kőszínház 3000 férőhelyes nézőteréről az elmúlt évtizedekben számos hazai és világsztárnak tapsolhatott a közönség. Ritka természeti környezetben, a szabadtér kínálta egyedülálló lehetőségeket kihasználva különleges látványvilágú produkciókra invitálják nézőiket. Nem mellékesen idén ünnepli a 70. születésnapját a színpad. Fiatalabb testvérének nevezhetjük a budai Városmajori Szabadtéri Színpadot, amely mellett idén új helyszínekkel is bővült a játszóhelyek köre. A margitszigeti Margit-romok ideális környezetet biztosít reneszánsz kori összművészeti előadások megtartására. A Városmajorban pedig hétvégenként hagyományőrző vurstli és búcsú kavalkád vár a gyerekekre és felnőttekre.

Műfaji sokszínűség jellemzi ebben az évben is a nyári fesztivál programsorozatát. Prózai és zenés színházi előadások, koncertek, táncestek váltják egymást. Az idei nyár újdonsága a Vörös pimpernel musical bemutatója. Az operaszerető közönségnek háromféle operaelőadással kedveskednek. Egyik különlegessége a műfaji keverésű Gounod: Rómeó és Júlia operája lesz. Az elmúlt évad kiemelkedő produkciói közül néhányat újból műsorra tűztek. Így ismét lesz Drakula, és visszatérő sztárvendégekként fellép Fenyő Miklós, Edvin Martont valamint a Dunakarnevál, Cigánykarnevál és a 100 tagú cigányzenekar Szentpéteri Csillával közösen.

Különlegességek között szemezgetve

Magyarországi ősbemutatóra kerül sor július utolsó hétvégéjén. Ekkor kerül a közönség elé Frank Wildhorn - Nan Knighton - Valla Attila- Molnár László: A Vörös Pimpernel című musicalje. A Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátékának főszerepében Csengeri Attila, Koós Réka, Bot Gábor, Dósa Mátyás és maga a rendező, Molnár László lesz látható. Frank Wildhorn zenéje nem ismeretlen a szigeti éjszakában. Tavaly nyáron ugyancsal Molnár László rendezésében a Jekyll és Hyde-ot mutatták be. Most Orczy Emma bárónő nagyszabású meséjét ismerheti meg a magyar közönség.

A musicaleknél maradva Charles Dickens és Lionel Bart: Oliver! című előadása szintén nagy sikerre számíthat. Charles Dickenst a Twist Oliver tette halhatatlanná. Lionel Bart igazi zenei őstehetség volt. Ismerték azt a világot, amiről meséltek. És tudtak a tizenkilencedik századi London nincstelen árváiról, alvilági pokláról, a kisemmizettek nyomoráról úgy írni, hogy abból egy örök érvényű mese szülessen. Twist Oliver története még jó ideig „aktuális" marad. Ezúttal Eszteró Péter, Vikidál Gyula és Puskás Péter eleveníti meg a történetet.

A tavalyi évad sikere volt, a kösztümös klasszikus vápírtörténetet, a Drakula, amelyet ősbemutatóként a világon először a Margitszigeten láthatott a közönség. Most újra itt van. A darabot ugyanabban a parádés szereposztásban láthatja a közönség Pintér Tiborral, Nagy Balázzsal és Gallusz Nikolettel a főszerepben.

Egy másik különlegesség az opera világához kapcsolódik. Gounod-Shakespeare: Rómeó és Júlia előadása, amelyet Csizmadia Tibor rendezésében láthat a közönség. Műfaji crossover. Forradalmi ötvözete a színpadművészet különböző ágainak. A klasszikus opera, a próza, a tánc egyenértékű szerepet kap a Rómeó és Júlia új bemutatójában. Az eklektika, a műfajok egyesítése adta lehetőséggel élve, parádés szereposztásban (Hegedűs D. Géza, Kolovratnik Krisztián, Kaszás Gergő, Görög László) lesz látható.

De nem csak ez lesz az egyetlen opera ezen a nyáron a Margitszigeten. A Debreceni Csokonai Színház Puccini Manon Lescaut című operájával vendégszerepel. A négy felvonásos operában többek között látható, hallható lesz az a Balczó Péter, aki az Adagio énekeseként, tavaly nyáron, ugyanitt nagysikerű koncertet adott több ezer ember előtt. Majd augusztus 19-én lesz látható a Bánk bán eredeti Erkel opera, mely zenetörténeti szenzációnak számít.

Egy igazi „sztárcsapat” is a fellépők között lesz. Greshwin Kék rapszódiája a zenetörténet talán legegyedülállóbb jelensége. Ő az egyetlen, akinek sikerült anyanyelvi fokon egyesíteni a fekete népzenét a komolyzenével akár szimfonikus méretekben is. A vér ritmusa című táncdarab zenéje szinte összefoglalása életművének. Két hangszerre komponálva, két világhírű művész élő előadásában élvezhetjük a zenét. Fuvolán Horgas Eszter, zongorán Vukán György. Továbbá Szakcsi-Lakatos Béla, Fekete-Kovács Kornél és a Budapest Táncszínház működik közre.

Június 8-án, azaz rögtön vasárnap este már világsztárok érkeznek: a Vaya Con Dios formáció. 8 millió eladott lemez és teltházas előadások világszerte, ez jellemzi Dani Kleint és a Vaya Con Diost. Akusztikus trióként kezdték pályafutásukat és most fennállásuk 21. évfordulóját ünneplik. Az akusztikus felállásban zongora és nagybőgő kísérettel fognak felcsendülni a teljesen áthangszerelt Vaya Con Dios slágerek – többek között a Just a Friend of Mine, What’s a Woman?, Nah Neh Nah, Puerto Rico, Don’t Cry For Louie, valamint olyan Vaya Con Dios dalok, melyeket még sosem hallhattunk.

Hosszasan lehetne még sorolni a nagyszerű fellépőket és színes programokat, Koltai Róbettől kezdve egészen Mihályi Győzőig. Ízelítőnek ennyi, további részletek a www.szabadter.hu oldalon olvashatók.

Ízelítő a programokból

június 10. Zenehadtest- 70 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Nyitógála
június 14. Táncrobbanás
június 15. Szentpéteri Csilla és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje
június 22. Magic and Dance (Botafogo és Nagy Molnár Dávid mágus közös produkciója)
június 27, 28. Charles Dickens- Lionel Bart: Oliver!
július 18, 19. Szemenyei- Mészáros: Drakula
július 25, 26, 27. Frank Wildhorn- Nan Knighton- Valla Attila: A Vörös Pimpernel
augusztus 3. Szerelem rapszódia - Gershwin legnépszerűbb művei (Horgas Eszter és Vukán György estje a Budapest Balett közreműködésével)
augusztus 8. Puccini: Manon Lescaut
augusztus 15, 16. Gounod- Shakespeare: Rómeó és Júlia
augusztus 19. Katona József: Bánk bán
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását