2024. május 2. - Zsigmond

211 új Ökoiskola

Ökoiskola címet vehetett át 211 oktatási intézmény képviselője Oláh Lajos környezetvédelmi és Arató Gergely oktatási államtitkártól pénteken a fővárosban. Az Ökoiskola címet azok az iskolák kaphatják, amelyek kiemelkedő színvonalon képviselik a környezeti
2008. június 6. péntek 15:38 - Hírextra
A szakértői felmérések szerint ma már közel 100 ezer diák jár ökoiskolába és mintegy 9 ezer pedagógus oktat ilyen intézményben.

Az ökoiskola-hálózat az OECD-ENSI nemzetközi projektjeként 1986-ban indult útjára. Azóta több mint tíz országban több száz iskola lett a hálózat tagja. Az ökoiskola hálózat minden országban azonos elvek, módszerek alapján épül fel.

A Magyarországi Ökoiskola Hálózat összefogja, információkkal, továbbképzésekkel, rendezvényekkel segíti azokat az intézményeket, melyek a fenntarthatóság pedagógiai értékeit helyezik működésük középpontjába. Az Ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés elvei, hanem az iskolai élet minden területén. A hálózat nyitott minden magyarországi közoktatási intézmény számára.

Az elmúlt négy év során 272 intézmény nyerte el a megtisztelő Ökoiskola címet. A 2007/2008-as pályázaton 211 pályamű kapott az ökoiskola címmel járó oklevelet, közülük többen megújították a korábban elnyert minősítést. 2008 szeptemberére így összesen 354 iskola rendelkezik majd ökoiskola címmel.

A cím elnyeréséhez az iskoláknak munkatervet kellett összeállítaniuk az Ökoiskolák közel 90 tételből álló kritériumrendszere alapján. Ökoiskoláknak azok az iskolák nevezhetők, ahol az iskola helyi tantervében és pedagógiai programjában meghatározó szerep jut a környezeti nevelésnek, a fenntarthatóság kérdéskörének. Az iskola a szülőkkel, illetve a helyi közösséggel együttműködve részt vesz a helyi környezeti problémák vizsgálatában, megoldásában, az iskola működtetése a lehető legkörnyezetkímélőbb, illetve az iskola lehetőséget biztosít tanulói számára a tanterven kívüli tanulási formákra (erdei iskola, terepgyakorlatok, projektek) is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását