2024. április 20. - Tivadar

Trianon üzenete

Trianon üzenete számunkra az, hogy megalázhatnak minket, de meg nem törhetnek - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdán Sümegen, a város Trianon emlékműve alapkövének letételekor.
2008. június 5. csütörtök 06:37 - Hírextra

"Trianon a nemzeti együvé tartozás ünnepe. (...) ha összefogunk, ha összetartozunk és ha erős Magyarországot, erős jövőt akarunk építeni, akkor Trianont fejben tartva és a nemzeti együvé tartozásra, a nemzeti akaraterőre építve újra tudjuk építeni ezt az országot" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Mint mondta, Trianonra, az első világháborút lezáró, 1920. június 4-i békediktátumra, Magyarország területének megcsonkítására a kommunizmus évtizedei alatt nem lehetett emlékezni. Megpróbálták elvenni a magyar nemzet emlékezetét, megpróbálták kitörölni történelmének egyes mozzanatait, abban bízva, hogy "ezzel életerejét is megtörik" - fűzte hozzá.

Egy közösség elpusztításának - mondta - a fizikai megsemmisítés mellett vannak kifinomultabb eszközei is: elveszik a tankönyveit, az iskoláját, a történetírását, a nyelvét, vagyis "elveszik a kultúráját, az emlékezetét".

"Trianon esetében, és tegyük hozzá, 1956 esetében is erre történt kísérlet" - mondta a Fidesz politikusa, megjegyezve: végül győzött a történelem, az emlékezet és a nemzet életereje.

"Hiszen azok az emberek, akik megpróbálták kitörölni emlékezetünkből Trianon emlékét, ma kényszerűen, fejüket lehorgasztva, de ott vannak a trianoni emlékműveknél, és saját pártjuk nevében, ha szégyenkezve is, de egy-egy szál virágot, vagy koszorút elhelyeznek" - mondta az ellenzéki politikus.

A 2004. december 5-i, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazásra utalva Navracsics Tibor azt mondta: "Különös fájdalom, hogy ezúttal nem idegen hatalmak erősíttették meg velünk a trianoni békediktátumot, hanem magyar politikai pártok" - mondta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve: "azért kampányoltak, hogy azt, amit Trianonban megpróbáltak a magyar nemzetre ráerőltetni, azt ezúttal a magyar nemzet önként vegye magára".

Navracsics Tibor szerint "ideiglenes csatákat" nyerhetnek, de végül "a nemzeti szolidaritás, a nemzeti együvétartozás fog győzedelmeskedni".

Végh László, Sümeg alpolgármestere az ünnepségen elmondta: a város Trianon emlékműve egy két és félméter magas kőoszlopon álló, 2,4 méter szárnytávolságú turulmadár lesz, és a jövő évi Trianon-ünnepségen avatják majd fel.

A leendő emlékmű alapkövét Navracsics Tibor, Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, Sümeg országgyűlési képviselője és Rédei Zsolt, a város polgármestere rakta le.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását