2024. április 18. - Andrea, Ilma

Civitas Fortissima

A megszálló cseh katonaság 89 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek ma Balassagyarmaton. Az 1919. január 29-i helytállás miatt az Országgyűlés 2005-ben a Nógrád megyei városnak adományozta a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb város címet.
2008. január 29. kedd 08:14 - Hírextra
Az I. világháború után a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva 1919. január 29-én fegyvert fogtak, és kiverték a megszálló cseheket.

Az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc-Losonc vasútvonalat akarta elfoglalni, hogy még délebbre tolja az ország határait.

A katonák, a gyarmati polgárok, vasutasok és diákok hőstette 18 környékbeli települést mentett mentett meg a vasútvonal mellett a trianoni Magyarországnak, és ez segített abban is, hogy a trianoni béketárgyalás eredményeként Balassagyarmat Magyarország része maradt.

Az Országgyűlés a 2005. évi XXXIX. törvényben hajtott fejet Balassagyarmat lakóinak és védőinek az 1919-es támadás idején a város hősies védelmében tanúsított bátor magatartása előtt, és a Legbátrabb város, a Civitas Fortissima címet adományozta a városnak.

1998 óta január 29-e Balassagyarmat hivatalos ünnepe.

A csehek kiűzésének 89. évfordulóján a városi temetőben a harcokban elesett vasutasok sírjainál és a MÁV állomáson elhelyezett emléktáblánál tartanak megemlékezést, majd Medvácz Lajos polgármester idézi fel a korabeli eseményeket a Civitas Fortissima emlékszobornál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását