2024. április 27. - Zita

Tévésorozat az ürülékről

Az ürülékek csodálatos története címmel háromrészes tévésorozatot szentelt a héten az emésztés végtermékének a francia-német Arte televíziós csatorna.
2008. június 5. csütörtök 10:47 - Hírextra
Thierry Berrod tudományos ismeretterjesztő filmesnek nem ez volt az első "népszerűtlen témát" feldolgozó vállalkozása, korábban például a termeszekről készített filmet - ezúttal a sorozat egyik részét az állati, két részét viszont az emberi exkrementumoknak szentelte.

Már a statisztikai megközelítés is gazdag volt meglepő tényekben. A nézők érzékeny ízlésére való tekintettel a filmben csak "rózsának" nevezett termékből egy átlagos élethosszúságú ember életében hat tonnát termel, és ehhez hat hónapot tölt vécén.

De a tudománynak is sokat elárul az emberi végtermék - így például Brazíliában egy laboratórium mumifikálódott széklet elemzése alapján mutatta ki, hogy Dél-Amerikát nem a Bering-szoroson át érkezett populációk népesítették be.

A filmsorozat jelentős része foglalkozott azzal, hogyan próbálják a különböző társadalmak eltávolítani és feldolgozni az általában zavart és undort kiváltó emberi végterméket. A szennyvíztisztítás különböző technológiái, a széklet átalakítása trágyázásra szolgáló granulátummá vagy éppen az utcák kövezésére szolgáló téglákká - csak néhány a sok lehetőség közül.

Kínában már Mao Ce-tung pártvezér életében biogázzá reciklálták az emberi és állati exkrementumot, az 1,4 milliárd lakosú országban 10 millió ember foglakozik ezzel a falvakban a film szerint - és egy kutató kifejtette, hogy a jövőben ez az energia hajthatja majd a gépkocsikat is.
A sorozat egyik része teljes egészében "a trón forradalmával" foglalkozott - a múlt "budijaitól" a jövő hightech toalettjeiig. Ami az utóbbit illeti, a vízöblítés túlságosan sok vizet fogyaszt, a japánok ezért új módszereket dolgoztak ki a "rózsák" száraz eltávolítására. A fejlesztés egyik esztétikai trendje ma már világszerte egyre inkább a zenélő vécé, a kellemes muzsika elfedi a kis helyiségben zajló biológiai műveletek kellemetlenebb hangjait.

Thierry Berrod beszámolt filmjében arról is, hogy az indonéziai Szumátra szigetén a cibet macska ürülékéből válogatják ki az állat által előzőleg elfogyasztott kávészemeket, amelyek megőrölve páratlanul felséges aromájú italt adnak. Kis túlzással teljesül a "rózsából" aranyat tézis, mivel ennek a kávénak kilója 500 euróba (121 ezer forint) kerül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását