2024. május 6. - Ivett, Frida

Októberben derül ki lesz-e vízummentesség

Csak október elseje után születhet döntés arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e az amerikai vízummentességi programhoz - mondta az MTI kérdésére a budapesti amerikai főkonzul csütörtökön. A Külügyminisztérium illetékese szerint egy-két hónapon belül a r
2008. június 5. csütörtök 18:04 - Hírextra
Október 1-jéig biztosan nem születik döntés arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz, ekkor derül ugyanis ki, hogy az országban tíz százalék alatti-e az elutasított vízumkérelmek aránya. Az Egyesült Államok kormánya a pénzügyi év szerint ítéli meg, hogy mekkora egy országban ez az arány, a jelenlegi fiskális időszak pedig szeptember 30-ig tart - mondta Thomas Ramsey főkonzul budapesti sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére.

Magyarországon a visszautasított vízumkérelmek aránya tavaly 10,3 százalék volt. Október 1-je után derül ki, hogy Magyarország alatta lesz-e a tízszázalékos küszöbnek, ami a vízummentesség egyik feltétele. Azt remélik, hogy lehet majd teljesíteni ezt az értéket - tette hozzá.

A cél az, hogy Magyarország - a többi jelentkezővel együtt - minél előbb csatlakozhasson a vízummentességi programhoz; ez akár már 2009. január 12-ig megtörténhet. A legvégső határidő jövő június lehet, amikorra az Egyesült Államok kiépíti a biometrikus adatokat nyilvántartó rendszerét - mondta a főkonzul.

A két hete megkötött adatszolgáltatási megállapodás után további információcseréről is tárgyal Magyarország és az Egyesült Államok. Egyebek mellett az elveszett útlevelekkel kapcsolatos adatcseréről tárgyalnak - mondta a főkonzul.

Az MTI kérdésére Thomas Ramsey elmondta: a magyar-amerikai tárgyalásokon nem került szóba, hogy a terroristagyanús embereknek további személyes adatait, így például szexuális szokásairól szóló információkat cseréljenek ki egymással a hatóságok. Április végén német lapok arról írtak, hogy a terrorista tevékenységgel gyanúsítottak szexuális életéről is adatokat cserél Németország és az Egyesült Államok a terrorizmus elleni közös harc keretében.

Helyes Imre, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának munkatársa az MTI-nek elmondta: Magyarország nem oszt meg több adatot az Egyesült Államokkal, mint a schengeni partnerországokkal.

Az eddigi kétoldalú tárgyalásokon a lényegi elemekben már sikerült megegyezni. Egy-két hónapon belül a részletkérdésekben is megállapodhat Magyarország és az Egyesült Államok a vízummentességi programmal kapcsolatban - tette hozzá.

A vízummentességi program egyik új eleme az úgynevezett elektronikus utasbeléptető rendszer (Electronic System for Travel Authorization - ESTA).

Jeffrey Levine ügyvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az új rendszer augusztus elsején indul el. Az utasok kezdetben még választhatnak a hagyományos procedúra és az online regisztrációs szolgáltatás között. 2009 januárjától azonban már mindenkinek az interneten keresztül kell bejelentkeznie, ha az Egyesült Államokba szeretne utazni. A rendszert csak a vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárai használhatják, a magyarok tehát egyelőre nem - tette hozzá.

A regisztrációs rendszerben ugyanazokra az adatokra kérdeznek rá, mint amiket most is meg kell adni az erre szolgáló formanyomtatványon. Az elektronikus űrlapot az eddigi tapasztalatok szerint öt perc alatt ki lehet tölteni. A rendszer szinte azonnal közli, hogy az igénylő beutazhat-e az Egyesült Államokba. Amennyiben az utas nem zöld, hanem "sárga jelzést" kapna, akkor az amerikai nagykövetséghez kell fordulnia - mondta az ügyvivő.

Az elektronikusan megkapott beutazási engedély két évre szól, és ingyenes - hangsúlyozta Jeffrey Levine.

Akiknek nincs internetkapcsolatuk, azoknak azt ajánlja az amerikai nagykövetség, hogy keressenek fel egy könyvtárat, utazási irodát, vagy akár egy Amerikai Kuckót.

Az elektronikus utasbeléptető rendszer elindulása után is vízumot kell igényelniük például azoknak, akik az Egyesült Államokban szeretnének dolgozni vagy tanulni. Azoknak is szükségük lesz vízumra, akik kilencven napnál tovább maradnak az államokban.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentesség programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya.

George Bush amerikai elnök tavaly augusztus elején írta alá a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról szóló törvényt, amely tartalmazza a vízummentesség kiterjesztésének lehetőségét. A jogszabályt a szenátus és a kongresszus is nagy többséggel fogadta el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását