2024. május 16. - Mózes, Botond

Miháyi könyvéről Kóka és Csillag

Különösen aktuálisnak tartjuk Mihályi Péter napokban megjelent „Miért beteg a magyar gazdaság? – Diagnózis és terápia” című könyvét. Régóta ismerjük és elismerjük a szerző munkásságát, és nagyrészt osztjuk nézeteit a magyar gazdaság prob
2008. június 5. csütörtök 18:19 - Hírextra
Magyarország ma nehéz gazdasági helyzetben van, aminek legfőbb oka a túlterebélyesedett állam, amely elvonja a polgároktól és a vállalkozásoktól a megtermelt jövedelmek jelentős részét. Miközben az állami újraelosztás a hozzánk hasonló gazdasági fejlettségű országokhoz képest magas, a polgárok elégedetlenek a szolgáltatásokkal.

A könyv azon jóléti rendszerek működését veszi célba, amelyek 18 évvel a rendszerváltás után is válogatás nélkül juttatnak állami pénzeket mindenkinek. Mihályi Péter szerint az állami függésnek és az ezzel párhuzamosan elterjedt potyautas magatartásnak meg kell szűnnie, ahhoz, hogy valóban fejlett kapitalizmus alakulhasson ki hazánkban.

Vajon felnőtté tud-e válni a magyar társadalom, vajon önmagukért és környezetükért felelős polgárok közösségét alkothatjuk-e? Ezek ma Magyarország legégetőbb kérdései, amelyekre választ keres a szerző.

Ma Magyarországon az embereknek csak a negyede fizet jövedelemadót és egyharmada társadalombiztosítási járulékot, pedig, ahogy a demokráciához demokraták, úgy a jól működő államháztartáshoz adófizetők kellenek. Ha a szavazók között az adót nem fizetők vannak többségben - a politika logikája szerint - a pártok ezt a többséget fogják képviselni. Az állam ezért ma azoknak is a hóna alá nyúl, akiknek erre semmi szükségük. Magyarországnak önálló, felelős polgárokra van szüksége.

Egykori liberális gazdasági miniszterekként mindketten rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a könyv erkölcsi és nem technikai szempontból közelíti meg a fenti problémákat. Üdvözöljük a szerző az irányú elképzelését is, hogy Új Társadalmi Szerződésre van szükség, amely az erkölcsiséget és az erkölcsösséget teszi meg az adófizetés és a szolgáltatások igénybe vételének alapjául - hiszen nem egyszerűen az állami újraelosztás, hanem a gondolkodásmód teljes megváltozására van szükség.

Bízunk abban, hogy Mihályi Péter könyve új irányt szab a közteherviselésről, a jólléti rendszerekről szóló diskurzusnak. Kis János és a nemrég elhunyt Kemény István gondolatiságára alapozva fejti ki nézeteit egy liberális közteherviselési és jólléti rendszerről – bizonyítva ezzel, hogy a rendszerváltás után az állami újraelosztási rendszer reformjára is létezik liberális forgatókönyv.

Kiadó: Szabad Demokraták Szövetsége
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását