2024. május 17. - Paszkál

A független képviselőknek sem lesz olyan rossz

A jövőben legalább 10 képviselő kell egy parlamenti frakció megalakításához, és a független képviselőknek is biztosítják azokat a jogokat, amelyek a pártok képviselőit is megilletik - egyebek mellett ez szerepel a Házszabály módosításában, amelyet hétfőn
2007. december 4. kedd 07:04 - Hírextra
Több éves mulasztását pótolta ezzel az Országgyűlés. A Házszabályt várhatóan más pontokon is módosítják majd, de erről még egyeztetnek a politikusok.A hétfőn elfogadott változtatások január elsejétől lépnek hatályba. Az 1994-ben megalkotott Házszabály módosítására részben azért volt szükség, mert annak több pontjával kapcsolatban mulasztásos alkotmánysértést állapított meg korábban az Alkotmánybíróság.

A Házszabály a jövőben rögzíti, hogy képviselőcsoportot legalább 10 országgyűlési képviselő alakíthat. A frakció akkor szűnik meg, ha tagjainak létszáma 10 fő alá esik. Egy párt tagjai akkor is alakíthatnak majd képviselőcsoportot, ha létszámuk nem éri el a 10 fős határt, ekkor azonban a feltétel az, hogy a párt listájáról mandátumot szerzett valamennyi képviselő ennek a csoportnak tagja legyen.

A Házszabály módosításával a független képviselők jogait kiterjesztik: őket is megilletnek majd olyan jogosultságok, amelyek eddig a szabályozás hiánya miatt nem vonatkoztak rájuk, csak a frakciótagokra. A jelenlegi szabályozás szerint egy frakcióvezető kérheti egy képviselő által benyújtott, de bizottsági szinten nem támogatott törvényjavaslat tárgysorozatba vételét. Az új szabályozás szerint ugyanez a jog megilletné a független képviselőt is, de csak akkor, ha legalább 10 képviselő támogató aláírását megszerzi az adott javaslathoz.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását