2024. április 25. - Márk

Magyar-román püspöktanácskozás

Ősszel Budapesten találkoznak a magyar és a román püspökök erről a két püspöki konferencia állapodott meg - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) üléséről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Német László, az MKPK titkára.
2008. június 5. csütörtök 16:51 - Hírextra
Az MKPK titkára történelminek nevezte az eseményt, utalva arra, hogy a két testület még soha nem találkozott egymással.

Mint mondta, a találkozón előreláthatóan foglalkoznak többi között a Romániában élő csángók magyar nyelvű lelkipásztori gondozásával.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kedden és szerdán tartott nyári rendes ülésén megemlékezett az 1948. június 3-án Pócspetriben történtekről és az egyházi iskolák hatvan évvel ezelőtti államosításáról.

A pócspetri ügy az államosítás előkészítését szolgálta. A több ezer katolikus oktatási intézmény államosítása nagy veszteséget okozott a keresztény nevelésnek, amelynek következményei ma is érezhetők - közölte Német László.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen hatvan éve a hívek katolikus iskolájuk megmaradása mellett demonstráltak, azt követően, hogy bejelentették, a kormány beterjeszti az iskolák államosításáról szóló törvényjavaslatot. A plébános felhívására az esti litánia után a tömeg a községháza elé vonult, ahol a kisközség képviselő-testülete az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, ezt két rendőr próbálta megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, majd az egyik rendőr csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült, s a golyó a rendőrt halálra sebezte. Az esetet gyilkosságnak minősítették és a bűntettel a jegyzőt és a plébánost vádolták meg, majd koncepciós perben a falu jegyzőjét halálra ítélték, a plébános pedig több évre börtönbe került.

Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke a sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta, hogy az egyházi iskolák államosításának 60. évfordulója alkalmából tudományos történészkonferenciát szervez szeptember 3-án a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány. Itt szó lesz a Pócspetriben történtekről és az itteni események hatásáról a katolikus oktatásra. A konferencia anyagából tanulmánykötetet terveznek kiadni.

Pócspetrivel kapcsolatban Erdő Péter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházi iskolák államosítására is a lelki kiengesztelődés jegyében kell gondolni. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy az egyházi iskolák a társadalom számára értékhordozó szerepet vállalnak - tette hozzá.

Német László hangsúlyozta, az egyház a rendszerváltozás után újból aktívan részt vesz a köz- és felsőoktatásban, melynek keretében nem csak tudást, hanem erkölcsi nevelést ad és keresztény értékeket is közvetít. Megjegyezte, a hiányzó erkölcsi nevelés az országos szinten is ismertté vált, utóbbi időkben bekövetkezett erőszakos iskolai cselekményekhez vezethet.

Az MKPK ülésén szó esett arról is, hogy a szlovák és a magyar püspöki konferenciák szeretnék előmozdítani a két nép kiengesztelődését; ennek jegyében került sor 2006. június 29-én Esztergomban a testületek elnökeinek ünnepélyes levélváltására és a közös szentmisére. Az esemény második évfordulóján, június 28-án a szlovák és a magyar püspökök, magyarországi és szlovákiai szlovákok és magyarok együtt zarándokolnak a mátraverebély-szentkúti kegyhelyre a búcsújáróhely ferences szerzeteseinek kezdeményezésére - mondta Német László.

A konferencia továbbá döntött Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásának egyházmegyei elindításáról, miután meghallgatta Márfi Gyula veszprémi érsek beszámolóját. Német László emlékeztetett arra, hogy Bódi Mária Magdolnát szovjet katonák lőtték le a II. világháborúban, miután erőszakoskodásuknak ellenállt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását