2024. április 29. - Péter

Akik tévedésből öltek

Tévedésből öltek meg 12 embert, köztük négy gyermeket a kubanyi Kuscsovszkaja településen november 5-én - közölte kedden Vlagyimir Markin, az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője.
2010. december 14. kedd 13:07 - HírExtra
A Kuscsovszkajában történteket Oroszországban egyhamar nem felejtik el: több mint tíz ember tört rá és mészárolta le az Ahmetov családot és vendégeiket. A nyomozás kiderítette: az indíték bosszú volt a falut sok éve rettegésben tartó Capok fivérek egyikének meggyilkolása miatt. Mostanra azonban megtalálták Capok gyilkosát, és egyértelművé vált, hogy Ahmetovéknak semmi közük nem volt a gyilkossághoz.

Az ügy máris az oroszországi szervezett bűnözés és korrupció jelképévé vált. Mint kiderült, a Capok fivérek, akik a megye, de talán az egész ország egyik legsikeresebben működő farmján gazdálkodtak, bandát tartottak fenn ellenfeleik megfélemlítésére, földjeik megszerzésére és akár gyilkosságokra is. A banda tagjai védelmi pénzeket hajtottak be, százával erőszakoltak meg nőket, számos gyilkosságot követtek el, de még nyomozás sem indult abban a néhány ügyben sem, amelyben a sértettek mertek feljelentést tenni, mert Capokék mindenkit - a helyi rendőrségtől és ügyészségtől egészen megyei szintig - lepénzeltek.

Az idősebb Capokot egy bizonyos Vagyim Palkin ölte meg, aki a Capok-banda tagja volt, s már egy ideje vizsgálati fogságban van, mert őt gyanúsítják egy, a Capok családdal szemben álló polgármester megölésével is. A rendőrség feltételezi, hogy Palkin az idősebb Capok megölése után csatlakozott a tevékenységet folytató Capok bandájához.

Az ifjabb fivér, Szergej Capok egyébként kitűnő eredménnyel végezte az egyetemet, a mai orosz falusi lakos értékrendjéről írt disszertációt, és az anyja nevén lévő farmja részben törvénybe ütközően sok millió rubeles támogatásban részesült.

A 12-szeres gyilkosság ügyében egyelőre 9 személyt vettek őrizetbe. Kettőt Törökországban találtak meg, a rábeszélésnek engedve azonban önként hazatértek. A nyomozók megígérték nekik, hogy ha nem jönnek, akkor is elkapják őket, de akkor élve eltemetik - mármint egész életükre börtönbe küldik őket.

Mindazonáltal a helybeliek továbbra is rettegnek, mert attól tartanak, hogy Capok és emberei néhány év múlva szabadlábra kerülnek, és akkor újra vér fog folyni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását