2024. május 3. - Tímea, Irma

Dekorációra való képek az árverésén

Varia árverést honosít meg a Nagyházi Galéria október közepi, három napos aukciójának egyikén. Az európai műkereskedelemben, különösen Németországban ismert és népszerű ez az árverési forma, amikor dekorációs célra, lakásdíszítésre szolgáló festményeket,
2007. október 5. péntek 09:54 - Hírextra

A Nagyházi varia árverésen a több mint kétszáz tétel legdrágábbika sem éri el a 200 ezer forintot, de lehet válogatni 10-20 ezer forintért is. Ismeretlen magyar, német, itáliai, francia festők képeiből, ismert mesterek modorában festett, másolt és különböző reprodukciós technikájú vásznakból, kartonokból, olajképekből, akvarellekből. Raffaello, Canaletto, Munkácsy Mihály után készült darabokból. Csakúgy, mint műkedvelő festőktől,
Az első napi festmény árverésen 19. és 20. századi munkákat kínálnak. Néhány nagy név mellett, kismesterek kvalitásos munkáiból. Ezek is meglehetősen alacsony áron, de már százezres nagyságrendben indulnak. Egy Scheiber Hugó pasztellért 360 ezer forintot kérnek, egy Réti István olajképért 260 ezret, Körösfői-Kriesch Aladár érzékeny krétarajzért 120 ezer forintot.

De Márffy Ödön önarckép akvarelljét már 80 ezer forintért meg lehet szerezni. Egész sorozatot tesznek ki az Iványi Grünwald Béla műhelyéből megjelölésű tételek. És itt vannak a gyűjtők kedvencei, Neogrády Antal és Neogrády László (apa és fia), valamint Berkes Antal vagy a vágtató lovasokat festő Viski János munkái is.

Igen gazdag a harmadik árverési nap, 376 tételnyi bútorral, néprajzi tárggyal. Köztük egy magángyűjtemény igen szép darabjaival. Erich Bergel karmester hagyatékából különleges bokályok, óntárgyak, néhány hellenisztikus tárgy kerül kalapács alá. Ez utóbbiak egyike, egy szép váza az i.e. 4. századból 1 millió forintért. E gyűjteményből többtíz díszes, feliratos 18 -19 századi, többnyire erdélyi bokály, tál várja a gyűjtőket 10-40 ezer forintos kikiáltási áron.

Bergel Brassóban született, apai részről szász nemzetiségű, anyai részről magyar és spanyol származású volt. A zeneakadémia elvégzése után Kolozsváron volt első karmester, majd hétévnyi kényszerszünet következett. Három és fél évig politikai fogoly volt. Egy ideig a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarának vezető karnagya volt. Karajan pártfogoltjaként Berlinbe került, és 32 országban dirigált vendégként.

A további, más földrajzi területekről származó néprajzi edények árát sem szabták 100 ezer forintnál magasabbra. Kályhacsempét már 20-30 ezer forintért kínálnak, egy 1725-ös, ónmázas habán dísztál 140 ezer forintról, egy 1718-as hanán kancsó pedig 1,3 millió forintról indul. A 18. századi holicsi, francia díszedények 40 ezer forintért elérhetők, egy holicsi szenteltvíztartóért 120 ezer forintot kérnek. Egy felvidéki céhbokály 1819-ből 80 ezer forintra van beárazva, s a német, osztrák palackok, üvegek ára is néhány tízezer forint. Népi textilek, faragott dísz és használati tárgyak, fém eszközök és népi bútorok vannak még a kínálatban.

A 18.-19. századi bútorok legszebbike egy osztrák, emeletes írószekrény 1760 körüli évekből. A fenyőfa alapon diófaborítással, jávorfa berakással, eredeti zárszerkezetekkel és verettel, az ajtó mögött 3 kis fiókkal ellátott darabnak meg is kérik az árát, 2,8 millió forintot. Egy cilinderes írókomód 2 millió, és az egykor József nádor tulajdonában volt vitrin, amely Steindl Ferenc műhelyében készült 1850 körül, 1,2 millió forintért várja vevőjét.

A Nagyházi Galéria aukcióira október 12-én, 13-án és 15-én kerül sor, az aukciós kiállítást pedig 10-ig lehet megtekinteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását