2024. május 3. - Tímea, Irma

Adókedvezmény és kultúrfinanszírozás

Pontrendszer alapján juthatnak 20 százalékos adókedvezményhez a Magyarországon készülő filmek, ha az Országgyűlés hétfőn elfogadja a filmtörvény módosítását - mondta el Schiffer János, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoz
2008. június 5. csütörtök 13:19 - Hírextra
Az Európai Unió azt várja el, hogy a kulturális tartalom határozottabban jelenjen meg a támogatás feltételeként - közölte a kormánypárti politikus a mozgóképről szóló törvény módosításáról.

Schiffer János azt mondta, a törvénymódosítással pontrendszert vezetnek be, amelyben a kulturális tartalomra és a gyártási feltételekre kaphatnak pontot az alkotások. Pontot érhet például, ha a film valamilyen magyar vagy európai történelmi, vallási és társadalmi eseményt, magyar vagy európai életmóddal kapcsolatos történést dolgoz fel, vagy ha a mozgókép alapja irodalmi mű.

Az MSZP-s képviselő azt mondta, a gyártás esetében azt írják elő, hogy az adókedvezményhez milyen nemzetiségűnek kell lenniük a film készítőinek, például a rendezőnek vagy a maszkmesternek.
Kérdésre válaszolva a politikus közölte, eddig akár egy amerikai horrorfilmet is támogathatott a magyar állam, ezután ezt nem teheti meg.

Schiffer János a magyar filmek támogatásának jövőbeni rendszeréről azt mondta, a gyártási költségek 50 százalékáig lesz lehetséges az állami támogatás. Speciális esetekben, azaz alacsony költségvetésű és úgynevezett nehéz filmeknél a támogatás mértéke ennél nagyobb is lehet.

Megjegyezte, a filmszakma támogatja a módosítást, amelyre azért van szükség, mert a korábbi - 2007. végéig érvényes - támogatási rendszer nem felelt meg az uniós irányelveknek. A képviselő elmondta, az Európai Uniónak június 16-ig kell jóváhagynia a javaslatot, és most már biztosra vehető támogatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását