2020. december 2. - Melinda, Vivien

Szent-Iványi: Magyarországot kiszámíthatatlannak tartják az EU-ban

Nem számít megbízható partnernek Magyarország az EU-ban, és az Egyesült Államokkal is egyre hűvösebb lett a viszony az utóbbi időben - hangsúlyozta Szent-Iványi István, liberális európai parlamenti képviselő a hvg.hu-n szerdán megjelent interjújában.
2008. június 4. szerda 16:20 - Hírextra
"Ma Magyarország nem számít megbízható, kiszámítható partnernek, mert különutas politikát folytat. Efölött viszont már eljárt az idő, hiszen Magyarország EU-tag, a Nyugat szerves része. Vagyis nem állunk Kelet és Nyugat között, a közvetítésünkre senki nem tart igényt, el kell felednünk a híd szerepét" - mondta Szent-Iványi István.

A politikus szerint mérvadó helyeken kétségbe vonták a magyar külpolitika őszinteségét és hitelességét. Magyarország megítélése az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is romlott - tette hozzá.

Szent-Iványi István úgy vélte: az utóbbi időben lehűltek a magyar-amerikai kapcsolatok. Ezért nem fogadja az amerikai elnök a magyar miniszterelnököt, bár erre a külügy több kísérletet is tett - fűzte hozzá.

Az EU-ban is romlott Magyarország megítélése, gazdasági teljesítménye miatt - közölte a politikus, hozzátéve, Nyugaton is látják, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök befolyása már saját pártjában is csökkent, eredeti befolyásának jó részét elvesztette, "hanyatlása folyamatos".
A képviselő szerint 2004 novemberében történt az első fiaskó: az ukrajnai narancsos forradalom idején Magyarország szemmel láthatóan rosszul politizált.

A magyar-orosz kapcsolatokat illetően is megsokasodtak a nyugati kétségek az elmúlt években. Nyugaton nem azt kifogásolják, hogy gazdasági kapcsolatokat tart fenn Magyarország az oroszokkal, hanem azt, hogy "stratégiai partnerséget" épít ki velük, olyan időszakban, amikor a Nyugat egyre több fenntartást fogalmaz meg, távolságot tart Vlagyimir Putyin volt elnöktől, jelenlegi kormányfőtől - mondta a politikus.

Szent-Iványi István szerint nagyon rosszat tett Magyarországnak a Déli Áramlat ügyében tapasztalt magyar "ingázás", az ország kiszámíthatatlan EU-tag hírébe keveredett. Nem használt Magyarország megítélésének a Koszovó elismerése körüli bizonytalanság sem - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását