2024. május 8. - Mihály

Róma panaszkodik

Róma panaszt kíván tenni az EU soros elnökénél, Portugáliánál amiatt a terv miatt, hogy Olaszország több helyet veszítene az Európai Parlament reformjakor, mint Franciaország és Nagy-Britannia. Ezt az olasz miniszterelnöki hivatal jelentette be pénteken.
2007. október 5. péntek 18:01 - Hírextra
Az EU készülő, új alapszerződése értelmében az Európai Parlament létszámát a mostani 785-ről 750-re csökkentenék. A karcsúsítás már a következő, 2009-es választásra vonatkozna.

Eddig Franciaországnak, Nagy-Britanniának és Olaszországnak egyformán 78 képviselője volt az Európai Parlamentben, annak ellenére, hogy a 3 ország népességszáma nem egyenlő. Franciaország lakossága 63 millió, Nagy-Britanniáé 60 millió, Olaszországé pedig 58 millió. A parlament reformja keretében Franciaország 4 helyet veszítene, Nagy-Britannia 5-öt, Olaszország pedig 6-ot.

Róma arra hivatkozva kifogásolja az új leosztást, hogy az azoknak az országoknak kedvez, amelyekben nagy a bevándorolt népesség.

Az olasz Európa-ügyi miniszter, Emma Bonino szerint "azok a kritériumok, amelyek kizárólag a népességszámot veszik alapul, és figyelmen kívül hagyják a nemzetiség szerinti megoszlást, ellentétesek a szerződés szellemével, és ezért elfogadhatatlanok.

Magyarországnak 24 helyett 22 képviselője lesz az Európai parlamentben a reform értelmében.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását