2024. május 6. - Ivett, Frida

Nyúlból a kalapot

A Pont FM-en kívül sajnos nincs tere a mai médiában az igényes, fiatal rockcsapatoknak. Pedig a sablonos rockot játszó együtteseken kívül jó pár, változatos zenei világgal rendelkező banda is működik hazánkban. Ilyen a Catastrophobia, akiktől Gyuris János
2008. június 4. szerda 18:55 - Constantinovits Milán
Honnan jött az ötlet, hogy összehozzátok a bandát?

Valamikor 2006-ban Fazival (Fazekas István) egy korábbi banda maradékaként álltunk neki töprengeni a továbbiakról. Ekkor került a képbe Kővári Balázs, illetve Hornyák Peti – ő az első próbán csak vendég volt, és kifejezetten azért jött, hogy röhögjön egy nagyot a kezdeti próbálkozásainkon. A következő próbán viszont már ő rakta a kévét a fal mellett. Így álltunk össze, és kezdtük meg közös zenei pályafutásunkat. A kezdeti időkben különböző projektnevek alatt futottunk, végül egy ötletelés után maradtunk a Catastrophobia-nál, ami szerényen szólva is megjegyezhető, eladható és frappáns.

Meghatároztátok előre, hogy milyen műfajban fogtok zenélni? Vagy csak úgy menetközben kialakult ez a sajátos funkys, modern rockos stílus?

Eredetileg Tool-hatásokra éleződött ki a zenekar, aztán Peti befolyására mészárolós-belezős hardcore irányt is vettünk. Egy ideig még tetszett is a dolog, de aztán megjelent a közös igény valami experimentálisabbra, végül előkerült Fecó (Juhász Ferenc). Két basszusgitárral, egy rakás effekttel és újjáéledt lelkesedéssel kezdtünk el kísérletezni. Nem határoztunk meg műfajt – mindenki a saját szája íze szerint játszott. Ebből formálódott – és formálódik most is – a Catastrophobia. Intellektuális és kemény zene találkozása, egyedi csomagolásban.



Az egyediség ellenére nehéz kitörni manapság. Telített a színtér, kevés a médiamegjelenési lehetőség. Hogy látjátok a helyzetet?

Mi elsősorban zenélni akarunk. Élvezzük, és emellett baráti társaság is vagyunk. Nem tiltakozunk kézzel-lábbal a „befutás” ellen, de nem ez a legfontosabb. A közös zenélés szeretete tart minket össze, valami olyat akarunk nyújtani, ami igényes, ugyanakkor még nem fordult elő a műfaj történetében. Nagy szavak ezek, de ha nem hinnénk benne, nem is állnánk újra meg újra színpadra.

Kik járnak a koncertekre? Van már egy rajongói mag?

Legközelebbi Catastrophobia-koncert
Időpont: 2008. július 2., szerda 19:00
Helyszín: Rocktogon
Belépő: 600 HUF
Erről még nem végeztünk mélyreható szociológiai kutatásokat. Nagy lépésnek tartjuk, hogy kihasználva a virtuális kor adta lehetőségeket megjelentünk az interneten, ahol ugye teljesen önkéntes alapon bárki felveheti velünk a kapcsolatot. Nem zárkózunk elefántcsontoronyba, minden lehetőséggel komolyan foglalkozunk, és ha hívnak minket valahová, nem sokat teketóriázunk. A koncertjeinket persze igyekszünk úgy szervezni, hogy minél szélesebb spektrumú közönség láthasson és hallhasson bennünket, ezért törekszünk arra, hogy a legváltozatosabb klubokban léphessünk fel.

Kik a fő hatások? Sőt, lehet a Ti esetetekben ilyesmiről egyáltalán beszélni, hiszen számos ismerős motívum köszön vissza a zenétekből?

Ez egy nagyon hosszú felsorolás lenne. Mindenki egy kicsit eltérő stílust szeret, de pont a zenei nyitottságunk miatt nem tudunk, és nem is akarunk ujjal mutogatni egy-egy nevesebb előadóra. Hatással van ránk minden, amit csak hallunk: folyamatosan tanulunk, befogadunk, beépítünk új stíluselemeket. Egyszerűen csak valamelyikünk talál egy remek zenét és azonnal mérgezni kezdi a többieket vele. Ez van. A kocsiban is gyakran rázzuk a fejünket egy-egy próba után. Szerencsére sokféle hatás ér minket a legváltozatosabb forrásokból, így nem nehéz folyamatosan fejlődni, alakulni.

Hogy készülnek a saját számok? Van valami speciális dalszerzési módszeretek?

Valaki előáll egy dallammal, szöveggel, ritmussal a próbán és csoportosan jammelünk rá. Általában egy zenekari próba elég arra, hogy kialakulhasson egy szám lényegi része, ami után egy-két eljátszással véglegesíteni is tudjuk azt. Aztán előfordul persze olyan is, amikor – saját hasonlatunkkal élve – valaki előhúz a nyúlból egy kalapot, és senkinek sincs ötlete. Ez az a helyzet, amikor mindenki lázba jön és egy újabb elborult szám születik. Emellett rendszeres a különféle segédeszközökkel (pl: sör) történő ihletődés, és Balázs kísérletezget egy algoritmikus alapú zenegenerátorral is – mindezt az ésszerűség keretein kívül helyezve.



Megkerülhetetlen kérdés: mikorra terveztek albumot?

Közhelyes válasz: dolgozunk rajta. Félretéve a tréfát egyelőre a meglévő számok mellé ötletelgetünk, illetve ahol lehet, kozmetikázzuk azokat. Amint elkészül, mi tesszük fel először a netre!!

Mik a tervek erre az évre? Hol lehet elcsípni titeket?

Szeptemberig pihenünk, töltődünk, nem tervezünk sok koncertet, így egyelőre csak július 2-án egy felkérésnek teszünk eleget a Rocktogonban, amit valószínűleg augusztusban egy hasonló követ majd. Ezek exkluzív fellépések lesznek el nem árulható meglepetésekkel, tehát, aki szeret minket, és az általunk képviselt rockalapú, sokszínű, zenét, annak mindenképpen jönnie kell! Emellett új számokat írunk, veszekedünk technikai semmiségeken, és közben a neten bármikor lehet egyeztetni velünk egy sörözést…

Végül a kihagyhatatlan: legjobb/bizarabb/mellbevágóbb buliélmény?

Megesett, hogy a színpadról lekászálódóban a cipőtípusom fellelhetőségéről érdeklődött egy leányzó. Na, az kicsit off-topic volt. Aztán egyszer egy koncerten a tömegben részegen… De ezt majd megírjuk az életrajzi kötetünkben harminc év múlva, amikor már kultúrtörténeti értéke lesz… Vagy nem.

Link letölthető számokkal: www.mymusic.hu/catastrophobia
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását